Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Färska baljväxter flygs in till grönsaksdiskarna

Att handla säsongsbaserat har länge varit ett råd till den som vill minska sin klimatpåverkan. Men trots säsong i Sverige kommer de färska sockerärterna från Afrika. Nu finns planer på att öka den svenska odlingen och göra den mer konkurrenskraftig.

– Det har varit svårt att få ekonomi i odlingen eftersom importen varit så prispressad. Det har oftast handlat om små odlingar och de har krävt mycket handkraft, säger Peter Tadic på grossisten Grönsaksmästarna och tillägger att det är svårt att få tag i tillräckligt stora mängder av svenskodlade ärter och bönor.

Just nu pågår ett projekt där man ska göra odlingen mer maskinell. Det ska göra det möjligt att öka storleken på odlingarna samtidigt som man gör dem mer konkurrens­kraftiga. Tadic bedömer att de utökade odlingarna främst kommer att finnas i södra Sverige.

– Då blir säsongen längre än i mellersta och norra Sverige. Det känns som om man vill ha mer svenskodlade ärter och bönor. Det är ju inga exotiska grönsaker och odlingen hör hemma i Sverige, säger Tadic.

De stora livsmedelskedjorna bekräftar orsaken till färska svenska ärter lyser med sin frånvaro i butikshyllorna.

– Jag har köpt in grönsaker i tio år nu och skulle gärna se att vi hade svenska sockerärter i sortimentet. Ingen har hört av sig och velat sälja, det verkar inte vara någon som har tillräckligt stora kvantiteter, säger Daniel Månsson, central inköpare av grönsaker på Axfood.

Coop hävdar i ett mejl att de erbjuder svenska sockerärter under säsong men att skörden av socker­ärter och sugarsnaps var så dålig i år.

Svenska ärter går att hitta i frys­diskarna, men för färska svenska sockerärter och bönor får man främst vända sig till gårdsbutiker. Agneta Ekblad driver en sådan i Börringe i Skåne. Hon har just avslutat första säsongen av ett samarbete med Findus ärtodling. Det har både varit självplock och lösviktsförsäljning av nyplockade ärter i butiken, men nu är de färska ärterna slut. I butiken står fortfarande en frys med frysta klimatsmarta ärter.

– De som kommer till oss är medvetna och intresserade av vad det är de stoppar i munnen. Bara att de ärter som flugit runt jordklotet är billigare än de svenska säger väl en hel del? säger Agneta.

Hon tycker att fler borde fundera över varför det blir billigt, hur de som plockade ärterna hade det, hur de odlas och om det bli billigare trots den långa flygresan.

Grönsaksodlaren Per Olof Gäfvert och hans fru har drivit grönsaksodling på Ekerö väster om Stockholm sedan 70-talet. De levererade bland annat till Konsum­butikerna i Storstockholm, men redan för tjugo år sedan blev man utkonkurrerad av billiga grönsaker från Holland och Afrika.

– När det kom en ny inköpare till Coop för tjugo år sedan sa de att de inte var intresserade av att köpa närodlade grönsaker från oss längre, ”Vi köper billigare från Holland”, sa han, säger Per Olof Gäfvert.

Han fick ett samtal för en tid sedan då Coop ville återuppta samarbetet, men Per Olof var inte vidare intresserad att öka produktionen så mycket igen. När han hade förklarat sina produktionskostnader var inte Coop det heller, och konsumenterna fortsätter att köpa billiga sockerärter som flugits hit från Kenya.

– Vi pensionerar oss nu och lägger ned lite i taget. Det går inte att få lån på verksamheten och det är mycket jobb som det är svårt att få betalt för, säger Per Olof Gäfvert.

Fakta:

Miljöpåverkan – en het fråga

I England rasade nyligen en het debatt kring beteckningen ”foodmiles”, det vill säga man räknade miljöpåverkan helt utefter hur långt maten hade färdats innan den hamnade på bordet. När man jämförde utsläppen från frö till matbord, visade det sig att det brittiska jordbruket var så automatiserat att den totala klimatpåverkan blev densamma. Det finns dock många andra aspekter att ta hänsyn till. Tanzania och Kenya har byggt en blomstrande export av stora mängder färska baljväxter som blev mycket negativt påverkad av den brittiska kampanjen.

Liten odling i Sverige

Den yrkesmässiga odlingen av ärter som inte går vidare till livsmedelsindustrin är mycket liten i Sverige. Enligt en enkät som Jordbruksverket gjort odlades dessa på endast 10 hektar förra året. Det kan till exempel jämföras med morötter som odlades på nästan 2 000 hektar. Lisa Rogert

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.