Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 20:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fastighetsbolagen-fri-hyressattning-paverkar-inte-vara-byggplaner/

EKONOMI

Fastighetsbolagen: Fri hyressättning påverkar inte våra byggplaner

Planerade byggnationer av nya hyresrätter kommer inte att förhalas i väntan på nya regler, uppger de fastighetsbolag DN talat med.
Planerade byggnationer av nya hyresrätter kommer inte att förhalas i väntan på nya regler, uppger de fastighetsbolag DN talat med. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förslaget om fri hyressättning för nyproduktion föreslås gälla bostäder som färdigställs efter den 1 juli 2022, enligt en ny utredning. Men de fastighetsbolag som DN har talat med kommer inte att avvakta med sina byggplaner för att eventuellt kunna dra nytta av reglerna som presenterades.

I fredags överlämnades utredningen om fri hyressättning i nyproduktion till Regeringskansliet. De nya reglerna föreslås gälla för bostäder som färdigställs från och med den 1 juli nästa år. Förslaget har väckt hård kritik från bland annat Hyresgästföreningen, som pekar på att det redan i dag byggs fler hyresrätter än bostadsrätter – trots att bostadsrättspriserna är helt fria.

”Det kan ifrågasättas om det verkligen är rimligt att mot den bakgrunden föreslå genomgripande förändringar som innebär att konsumentskyddet starkt försämras”, skriver de i en debattartikel.

De fastighetsbolag som DN har talat med välkomnar alla förslaget om fri hyressättning, och tror att det skulle stimulera produktionen av fler hyresrätter på sikt. Däremot kommer de inte att avvakta med färdigställandet av de hyresrätter som har planerad inflyttning innan de nya reglerna föreslås träda i kraft.

– Vi ser ingen anledning till det av det enkla skälet att hyresnivån i de projekt som vi avser att starta kommande tid sannolikt skulle vara ungefär på samma nivå som i dag, om det presenterade förslaget om friare hyressättning i nyproduktion blir verklighet. Över tid ser vi däremot att vi kan komma att bygga fler hyresrätter med det aktuella förslaget, säger Fredrik Hemborg, Sverigechef på Bonava.

Liknande tankegångar har Wallenstam, med 11.000 lägenheter i sitt bestånd och ytterligare drygt 2000 hyresrätter i nyproduktion.

– Det har ingen påverkan på våra planer och vi kommer inte att senarelägga några projekt. För oss som har många hyresrätter i pågående produktion är påverkan troligen mindre än för mindre byggaktörer, säger kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik.

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam, är positiv till utredarens förslag.
Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam, är positiv till utredarens förslag. Foto: Pressbild

Hur ser ni på förslaget generellt?

– Vi tycker att det är bra av flera olika skäl. Det kommer säkert leda till att mindre byggaktörer vågar satsa på att bygga hyresrätter. Vi ser också att det skapar möjligheter till differentierade hyror i ett och samma hus. Att exempelvis lägenheten högst upp i huset med fin utsikt har en högre hyra än lägenheten på bottenplan är rimligt, eftersom värdet kommer att uppfattas som högre av hyresgästerna, säger hon.

Stefan Ränk, koncernchef för Einar Mattsson, välkomnar utredarens förslag, men hade samtidigt önskat att ”man inte använde bostadspolitiken som ett slagträ i kampen om makt”.

– Vi har en trasig bostadsmarknad som kräver reformer. Därför är vi generellt sett positiva till förslaget. Vi hade helst sett att riksdagspartierna tog ett helhetsgrepp kring bostadsmarknaden utifrån en gemensam målbild för en fungerande bostadsmarknad, som omfattar såväl det hyrda som det ägda boendet. En viktig del av ett sådant helhetsgrepp är att statligt stöd riktas till de individer som inte kan betala för sitt boende istället för att det går som investeringsstöd till byggherrar som inte får ihop sin kalkyl, säger han.

Läs mer: Utredaren: ”Ett mycket litet steg mot marknadshyror”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt