Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 22:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fattiga-lander-far-mer-vaccin-nar-indien-haver-exportforbud/

EKONOMI

Fattiga länder får mer vaccin när Indien häver exportförbud

Personal på Serum Institute of India i Pune fyller kartonger med covidvaccin.
Personal på Serum Institute of India i Pune fyller kartonger med covidvaccin. Foto: Rafiq Maqbool/AP

Indien återupptar exporten av covidvaccin efter ett nästan halvårslångt stopp. Landet är världens i särklass största vaccinproducent och beskedet från New Delhi betyder att det FN-ledda Covax-programmet som ska förse låg- och mellaninkomstländer med doser får ett välbehövligt tillskott.  Enligt professor Anna Mia Ekström visar den ojämna vaccinfördelningen att WHO måste få mer makt.

Som alltid när det gäller det folkrika Indien är siffrorna svindlande. För drygt en vecka sedan, när premiärminister  Narendra Modi fyllde 71 år, vaccinerades mer än 20 miljoner människor på en och samma dag. Den tidigare rekordnoteringen var 13 miljoner doser under ett dygn. I augusti vaccinerades 180 miljoner människor, i snitt 5,8 miljoner om dagen.

Totalt har Indien gett mer än 850 miljoner doser. En kvarts miljard människor är fullvaccinerade. Målet att vaccinera hela den vuxna befolkningen mot covid-19, ungefär 950 miljoner människor, före årets slut är inte i hamn, men efter en långsam start har vaccinkampanjen fått upp farten ordentligt.

Bild 1 av 2 Indiens mål är att vaccinera hela den vuxna befolkningen före årets slut.
Foto: Vipin Kumar/Hindustan Times/TT
Bild 2 av 2 Testning på järnvägsstation i Indiens största stad Bombay.
Foto: Satish Bate/Hindustan Times/TT

Det har lett till att den hindunationalistiska regeringen i New Delhi häver exportstoppet. När de 300 miljoner doser som behövs för hemmamarknaden i oktober har säkrats kan överskottet från de indiska vaccintillverkarna skickas utomlands.

– Indien kommer att hjälpa världen i kampen mot covid-19. Vi kommer att uppfylla vårt ansvar genom Covax, sa hälsominister Mansukh Mandaviya för några dagar sedan.

När Indien i april stoppade exporten av coronavaccin påverkades den globala tillgången på ett akut sätt. Serum Institute of India, världens största vaccinproducent som licenstillverkar Astra Zenecas vaccin, var den viktigaste leverantören till Covax-programmet, som ska se till att ett 90-tal länder som inte hade råd att sluta egna avtal med läkemedelsbolagen inte blir lottlösa i huggsexan om vaccinerna. Fabriken i mångmiljonstaden Pune hade fått beställningar på flera hundra miljoner Covax-doser under 2021. Serum Institute hann leverera knappt 30 miljoner doser innan förbudet mot utlandsförsäljning trädde i kraft.

Den viktigaste lärdomen av pandemin är att WHO:s mandat är för svagt, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och engagerad som expert i Covax-programmet
Den viktigaste lärdomen av pandemin är att WHO:s mandat är för svagt, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och engagerad som expert i Covax-programmet Foto: Martin Stenmark/Karolinska institutet

Anna Mia Ekström, infektionsöverläkare och professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, är engagerad som expert i Covax arbete med att fördela vaccindoser i världen. Hon välkomnar beskedet att exportförbudet hävs i Indien.

– För att uppnå WHO:s mål om att 40 procent av den vuxna befolkningen i världen ska vara fullvaccinerad till årsskiftet fattas 1,3 miljarder doser. Exportstoppet i Indien har inneburit ett svårt och kännbart bortfall. Vi har räknat med att fördela ytterligare 300-400 miljoner doser i år, men om Serum Institute of India nu kan leverera på nytt kommer det att göra stor skillnad, säger hon.

Indien upplevde en skenande smittspridning i våras, med som mest mer än 400 000 bekräftade fall varje dygn, och vade att prioritera det inhemska behovet. Länderna i Europa och Nordamerika har agerat på samma sätt och det har blivit uppenbart att tillgången och fördelningen av vaccin är den största flaskhalsen i bekämpningen av covid-19.

– Länderna har satt sina egna intressen framför hälsobehoven globalt. Det är inte på det sättet som man räddar flest liv och får stopp på en pandemi, säger Anna Mia Ekström.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har åtskilliga gånger uppmanat länder att skänka sina vaccinöverskott till riskgrupper som ännu väntar på dos ett innan de ger en tredje dos eller vaccinerar barn. Den expertgrupp inom där Anna Mia Ekström ingår har kommit med en liknande vädjan.

Miljontals doser har donerats, men Ekström tycker att många rika länder har blundat för sitt ansvar. Samtidigt släpar andra länder allt mer efter. Det innebär att människor som hade kunnat räddas kommer att dö i covid-19. Bekämpningen av andra sjukdomar som polio och mässlingen har också tappat mark.

– Det här spär på motsättningarna mellan länder. Det är inte bra för den geopolitiska maktbalansen och tilltron till västvärlden.

Enligt Anna Mia Ekström är den viktigaste lärdomen av pandemin att WHO:s mandat är för svagt.

– Världshälsoorganisationen behöver mer pengar och mer makt. Det måste gå att ställa tvingande krav på länder att följa uppmaningar när så många liv står på spel. Nu väljer länderna att höra det de vill höra.

– Pandemin har också visat att det behövs en bättre beredskap. Vaccin måste tillverkas på fler ställen i världen för att en liknande situation inte ska kunna uppstå igen. Svagheterna med att vara beroende av ett fåtal vaccinproducenter är uppenbara.

En extrem situation uppstod i våras när Serum Institute of India inte fick köpa komponenter som är nödvändiga för vaccinproduktionen från USA, som prioriterade framtida inhemska behov. Resultatet blev att världens största vaccinfabrik gick på halvfart i flera månader innan problemet kunde lösas på högsta politiska nivå.

Efter USA är Indien det land i världen som har flest bekräftade covidfall - drygt 33,6 miljoner. I förhållande till befolkningens storlek blir dock bilden en annan, även om mörkertalet tros vara stort. Indien har 1,3 miljarder invånare, det är mer än 100 miljoner fler än den sammanlagda befolkningen i Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika. I Indien har 446 000 personer avlidit i sviterna av covid-19.

Indien använder tre olika vaccin: Astra Zeneca, som licenstillverkas i Indien av Serum Institute of India under namnet Covishield, Covaxin från det indiska företaget Bharat Biotech och ryska Sputnik V. Förra veckan godkändes gav Indien ett nödgodkännande åt vaccinet  Zycov, som är baserat på dna.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt