Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fattiga-landers-skulder-vaxte-rekordartat-under-pandemin/

EKONOMI

Fattiga länders skulder växte rekordartat under pandemin

Världens fattiga länder har ökat sin skuldbörda med 12 procent under pandemin. Det rapporterade Världsbanken på måndagen.

Redan fattiga länder har drabbats särskilt hårt ekonomiskt under 2020, enligt en rapport från Världsbanken. Under slutet av 2020 var låg- och medelinkomstländer skyldiga motsvarande 7 500 miljarder svenska kronor, vilket är en ökning med 12 procent mot 2019.

Uppgången i skulder beskrivs som dramatisk av Världsbankens ordförande David Malpass i ett uttalande under dagen, och ska ha orsakats av verkningar från pandemin, skriver Reuters.

Enligt Malpass måste de rika länderna arbeta för att avskriva skulder eller att minska dem så att de fattiga länderna ska få en möjlighet att hämta sig ekonomiskt.

Nu hoppas David Malpass att Världsbanken ska kunna få rikare länder att donera närmare 900 miljarder kronor till en fond som ska användas för att vända trenden.

– Utmaningen är stor för en stor del av utvecklingsländerna som dras med låga vaccinationsnivåer som inte blir bättre, inflation, ett begränsat politiskt stöd, för få jobb och brister när det gäller såväl mat, vatten som elektricitet, sa Malpass.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt