Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sämst ställda pensionärer kan få dryg tusenlapp mer

Garantipensionen ska höjas. Arkivbild.
Garantipensionen ska höjas. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

Pensionsgruppens egen utredning föreslår att garantipensionen höjs liksom taket för bostadstillägget. Det ska kunna ge upp till 1.300 kronor i månaden för pensionärer som har det sämst ställt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Pensionsgruppen, där sex av riksdagens partier samarbetar, uppdrog för ett år sedan åt en utredning att ta fram förslag som skulle stärka pensionerna för dem med lägst pension. Det handlade om det som kallas garantipension, äldreförsörjningsstöd samt bostadstillägg.

I det slutförslag som nu lämnas till pensionsgruppen läggs en rad förslag som ska bilda bas för pensionsgruppens fortsatta arbete.

Garantipensionen föreslås ökas med 200 kronor i månaden och därutöver ska de gå att gå ytterligare ett behovsprövat tillägg på upp till 700 kronor för ensamstående och 200 för sammanboende.

Bostadstilläggets tak höjs från 5.600 kronor i månaden till 7.000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.