Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fed-hojer-styrrantan-med-0-75-procentenheter/

EKONOMI

Fed höjer styrräntan med 0,75 procentenheter

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjer som väntat styrräntan med 0,75 procentenheter. Det innebär en styrränta på 3,00–3,25 procent, den högsta nivån sedan före finanskrisen 2008.

TT Text

Onsdagens räntebesked kommer sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal i Jackson Hole i Wyoming, USA, i slutet av augusti varnat för att de åtstramningar som nu står för dörren kommer att medföra en del ”smärta för hushåll och företag”. Han beskrev det som ett pris som man tyvärr måste betala för att få ned inflationen.

En del bedömare befarade att Fed skulle gå ännu längre och ta rygg på svenska Riksbankens oväntade räntehöjning i tisdags på 100 punkter.

Förväntningarna på nya kraftfulla åtstramningar från Feds sida har redan gjort tydliga avtryck på marknaden. Dollarn är urstark mot andra valutor och räntan på en tvåårig amerikansk statsobligation snuddar just nu vid 4 procent för första gången sedan 2007 – efter ett lyft på mer än 3 procentenheter bara i år.

Blerina Urici, ekonom med fokus på USA på den amerikanska kapitalförvaltaren T Rowe Price, räknar med att Fed kommer att behålla sin åtstramande riktning på penningpolitiken framöver, men att kommande räntebesked kommer att avgöras av hur inflationen och annan statistik utvecklar sig, skriver hon i en analys som publicerades inför Feds besked.

Huvudscenariot är enligt Urici att Fed fortsätter höja styrräntan till omkring 4 procent nästa år. Men hon ser även som ett tänkbart scenario att Powell och hans direktion går ännu längre – upp till 5 procent 2023. För att välja detta mer hökaktiga spår krävs dock att inflationen fortsätter överraska på uppsidan och att lönekostnaderna fortsätter pressas uppåt av brist på arbetskraft.

Ett tredje scenario – mindre sannolikt än de andra två – är enligt Urici att Fed börjar sänka räntan igen 2023. Detta kan bli aktuellt om det blir en djup recession i början av året, med lägre inflation och högre arbetslöshet.

Ämnen i artikeln

Räntan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt