Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 01:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fed-lamnar-styrrantan-oforandrad-2/

Ekonomi

Fed lämnar styrräntan oförändrad

Feds chef Jerome Powell.
Feds chef Jerome Powell. Foto: Eric Baradat/AFP

USA:s centralbank Federal Reserve lämnar inte helt oväntat räntan oförändrad i intervallet 0–0,25 procent. Fed reviderar också sin prognos för den amerikanska ekonomin och ger en ljusare framtidsbild än vid förra mötet.

TT Text

Fed uppger att räntorna kommer att hållas låga under en lång tid framöver, i alla fall fram till 2023, för att hantera de ekonomiska effekterna av coronapandemin.

Två av tio ledamöter röstade emot att hålla räntan oförändrad. En av ledamöternas invändningar var bristen på flexibilitet och en tryckte på för en ännu hårdare linje genom att vänta tills inflationen nått 2 procent under en stabil period.

Fed ger i sin bedömning en ljusare bild av den ekonomiska utvecklingen än vid förra mötet i juni. Då spådde man att den amerikanska ekonomin skulle krympa med 6,5 procent under 2020, följt av en återhämtning på 5 procent nästa år och 3,5 procent 2022. Fed tror nu att BNP bara backar 3,7 procent i år för att sedan stiga med 4 procent 2021, 3 procent 2022 och 2,5 procent 2023. Arbetslösheten väntas också bli mindre under året än vad Fed tidigare förutspådde, prognosen ändras från 9,3 procent till 7,6 procent.

Fedchefen Jerome Powell utlovade i sitt tal efter räntebeskedet fortsatt kraftigt stöd till ekonomin.

– Frågan bara hur mycket och när, tillade han.

Wall Street svarade först positivt på den amerikanska centralbankens räntebesked och bedömning av ekonomin på onsdagen men sedan vände mungiporna nedåt.

Sämst gick it- och teknikaktierna och till förlorarna hörde bjässarna Apple och Microsoft, ned 2,9 respektive 1,8 procent.

Finanssektorn höll dock emot och flera av storbankerna levererade. Citigroup gick upp 3,0 procent och Wells Fargo steg 3,7 procent.

Dow Jones industriindex steg 0,1 procent, tekniktunga Nasdaqs kompositindex backade 1,2 procent och S&P 500 gick ned 0,5 procent.

Carl Johan von Seth: Kreativ räntepolitik ska ge skjuts åt USA:s återhämtning

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt