Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 04:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fedchefen-orolig-for-ekonomin/

Ekonomi

Uppåt på börsen efter Fedchefens uttalande

Fedchefen Jerome Powell. Foto: TT

De ledande börserna i New York steg medan dollarn försvagades efter Fedchefen Jerome Powells anförande på onsdagen.

Direkt Text

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,3 procent till 26.860. Det bredare indexet S&P 500 steg 0,5 procent till 2.993 och var ett tag över nivån 3.000 för första gången någonsin. Tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 0,8 procent till 8.203.

Sektorsvis var det energibolag som gick bäst medan finanssektorn backade mest.

”Vårt huvudscenario är att den ekonomiska tillväxten ska förbli solid, arbetsmarknaden förbli stark och inflationen röra sig mot målet över tid. Men osäkerheterna kring utsikterna har ökat de senaste månaderna”, sade Jerome Powell i sitt tal.

”Förra veckans jobbrapport fick en del att undra om Fed skulle pausa och tänka efter, men nu är det tydligt att så inte är fallet”, sade James McCann på Aberdeen Standard Investments, som kommentar till Powells uttalanden.

Enligt Fed-protokollet från junimötet, som publicerades klockan 20, ansåg flera av ledamöterna att en räntesänkning behöver göras ”på kort sikt” på grund av ökade risker i den amerikanska ekonomin.

På aktiefronten var Tesla i fokus då elbilstillverkaren är redo att öka sin produktion, efter att ha uppnått en rekordstor leverans under det andra kvartalet. Aktien var upp nästan 4 procent.

Jeanstillverkaren Levi Strauss rasade 12 procent efter att vinsten minskat med 17 procent i det andra kvartalet. Bolaget hänvisade till en stark dollar samt högre kostnader för marknadsföring och online-verksamhet, skrev CNBC.

American Airlines har tvingats vinstvarna för det andra kvartalet. De inställda flygningarna med Boeing 737 Max beräknas kosta flygbolaget 185 miljoner dollar. Aktien steg dock 1,8 procent då intäkterna per stol i det andra kvartalet väntas bli högre än samma period året innan.

Bland övriga flygbolag steg Delta 0,9 procent. Samtidigt sjönk flygplanstillverkaren Boeing 0,2 procent.

Bland rekommendationer har Deere, som bland annat konkurrerar med Volvos anläggningsmaskinsdivision (CE), fått en sänkt rekommendation av UBS till neutral. Aktien tappade 1,6 procent.

Både Brent- och WTI-oljan var upp över 4 procent under onsdagen efter att de amerikanska lagren av råolja minskat mer än analytiker hade väntat sig. Dessutom har oljebolag evakuerat anställda från oljeplattformar i Mexikanska golfen på grund av oväder.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 1 punkt till 2,06 procent.

Läs mer: Svenska börsen stängde rött efter Fedchefens tal