Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fem kommuner samlar in köttprover

Livsmedelsverket drar nu i gång tester efter skandalen med hästkött i lasagne. Hundra prover ska visa om fusket kan vara utbrett.

I Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Eskilstuna ska prover samlas in, främst från butiker. Utöver färdigrätter ska även halvfabrikat testas, till exempel köttfärssås, ravioli, lasagne, kebab, hamburgare och köttbullar.

Proverna ska skickas till Livsmedelsverket för analys, som sedan vidarebefordrar resultatet till EU-kommissionen.

På fredagen godkände EU:s kommitté för livsmedelssäkerhet och djurhälsa att EU-kommissionens förslag om provtagning över hela Europa dras i gång omedelbart. Provresultaten ska rapporteras till EU-kommissionen senast den 15 april.

Myndigheter i flera länder agerar nu efter skandalen. I Danmark misstänker Livsmedelsverket, efter en inspektion, att ett slakteri kan ha sålt hästkött som nötkött till pizzerior.

– De är inte säkra på om de har hållit hästkött och nötkött åtskilda, sade den ansvariga ministern Mette Gjerskov till Danmarks radio.

Norgesgruppen, som driver flera stora livsmedelskedjor i Norge, bekräftade på fredagen att den lasagne som dragits tillbaka från butikerna innehöll hästkött.

Köttfusket fortsätter att sprida sig i Europa då nya larm rapporteras. I Österrike plockades tortelloni bort från hyllorna på Lidl under fredagen, sedan pastarätten bekräftats innehålla hästkött.

Av 2.501 produkter med nötkött som brittiska livsmedelsverket FSA har testat innehöll 29 prover hästkött.

Samtidigt tillbakavisade chefen för franska Spanghero, som misstänks för att ha sålt felmärkt hästkött till Comigels lasagnefabrik, anklagelserna.

– Jag vet inte vem som ligger bakom det här, men det är inte vi. Regeringen har varit för snabb med att anklaga oss, sade Barthelemy Aguerre till en fransk radiokanal, enligt Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.