Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/feskekorka-stangs-framtiden-oviss/

Ekonomi

Feskekörka stängs – framtiden oviss

Feskekörka i Göteborg. Foto: Göran Sjögren/TT

Få byggnader är så förknippade med Göteborg som Feskekörka, där det sålts fisk sedan 1874.

Men snart kan den eran vara över.

– Jag är orolig, säger fiskhandlaren Jonas Wickstrand.

Rätta artikel

I början av nästa år stängs den kyrklika byggnaden vid Rosenlundsgatan i centrala Göteborg på obestämd tid. En genomgripande upprustning väntar. Vad lokalerna ska användas till därefter är oklart.

– Vi har inte fått några besked alls, säger Jonas Wickstrand, vars familjeföretag sålt fisk i Feskekörka sedan 1954.

Det kommunala fastighetsbolaget Higab skriver i ett pressmeddelande att man parallellt med renoveringen kommer att ta fram förslag för möjlig framtida utveckling av Feskekörka:

"Målet är att skapa förutsättningar för en verksamhet som, i samklang med byggnadens kulturhistoriska betydelse, kan skapa så goda värden som möjligt för verksamhetsutövare, Higab och Göteborg som stad."

Exakt vad det innebär har Jonas Wickstrand ingen aning om.

– Den nya styrelsen har klubbat stängning för renovering. Sedan har vi inte hört något mer alls, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte alls hur de tänker. Vi har blivit helt exkluderade.

Higabs fastighetschef Johan Carlsson säger till SVT Nyheter Väst att det inte är säkert att det blir någon fiskförsäljning i Feskekörka i framtiden.

– Svårt att säga i dagsläget, men byggnaden andas fisk, så vi har med oss den frågan i arbetet, säger han.

Jonas Wickstrand är för den välbehövliga renoveringen, men är rädd att Higab ska slussa bort fiskhandlarna från Feskekörka för gott, vilket han anser vore ett övergrepp mot företagarna och ett haveri för Göteborg. Hans nystartade Facebookgrupp "Rädda Feskekörka" har på 13 timmar fått fler än 6.000 medlemmar.

– Feskekörka är ju symbolen för Göteborg, säger Jonas Wickstrand.

– Det är ju den äldsta byggnaden som fortfarande drivs i samma anda som den är skapt för. Feskekörka är ju faktiskt äldre än saluhallen, och det är fortfarande fiskhandel där.

Ämnen i den här artikeln:

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt