Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Festerna anmäls efter avslöjandet

”Det överskrider gränsen för vad som är lämpligt om det handlar om att festa ihop på det sätt som antyds i artikeln”, säger justitiekansler Anna Skarhed.
”Det överskrider gränsen för vad som är lämpligt om det handlar om att festa ihop på det sätt som antyds i artikeln”, säger justitiekansler Anna Skarhed. Foto: Paul Hansen

Både finansminister Magdalena Andersson och justitiekansler Anna Skarhed kritiserar Kronofogdens festresor tillsammans med konkursförvaltarna. Nu överväger JO och Riksenheten mot korruption att utreda kryssningstraditionen. ”Objektiviteten ska inte kunna ifrågasättas”, säger Anna Skarhed.

Varje år betalar staten arvoden på över hundra miljoner kronor till landets konkursförvaltare. Fakturorna ska granskas av Krono­fogdens tillsynsenhet och på måndagen väckte DN:s avslöjande om att tjänstemännen på tillsynsenheten i Stockholm åkt på kryssningsresor och konferenser med konkursförvaltare starka reaktioner på många håll.

DN kunde också berätta att det inte bara är den granskade parten som haft vinmiddagar med tjänstemännen på Kronofogden. Även ett tjugotal representanter från den dömande instansen, alltså rådmän och andra tjänstemän från tingsrätter i Stockholm, finns med på deltagarlistorna. Flera av dem har dömt i stora konkursmål.

– Att man träffas och diskuterar handläggningsfrågor har jag inga synpunkter på, det kan så klart vara bra. Men det överskrider gränsen för vad som är lämpligt om det handlar om att festa ihop på det sätt som antyds i artikeln, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Hon påpekar att domare alltid är självständiga i sitt ämbete och när de fattar beslut. Men en lagman på en tingsrätt måste kunna ta upp och diskutera domaretiska frågor med sina domare.

– När man har ansvarsfulla uppdrag måste man också vara extra noggrann med sin objektivitet och att den inte ska kunna ifrågasättas. Jag är lite förvånad över uppgifterna eftersom domare och tingsrätter brukar vara väldigt restriktiva med att delta i externa arrangemang. Speciellt om de inkluderar den part som ska granskas, säger hon.

Både överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption och Justitieombudsmannen (JO) överväger nu att inleda en utredning om myndighetens konferenstraditioner som pågått i 14 år.

– Det har redan kommit in en anmälan från en privatperson och jag tror nog att vi kommer att få in fler. Ärenden som rör Kronofogden brukar resultera i många anmälningar. Om vi väljer att gå vidare med en utredning är det regeringsformens krav om opartiskhet som vi riktar in oss på, säger justitieombuds­mannen Lars Lindström.

Kronofogdemyndighetens verksamhetschef Lena Bäcker, har upprepade gånger påpekat att myndigheten följt alla riktlinjer gällande representation och alkoholpolicy. Men enligt JO kan ärendet granskas ändå.

– Upplägget kan ju dra till sig misstankar. Det finns mycket att fundera på här, säger Lars Lindström.

En genomgång av deltagarlistorna på de tio senaste årens konferenser visar att även Skatteverket haft personal med på vissa av konferenserna. Flera av myndighetens tjänstemän har dock valt att bara vara med på seminarierna och föreläsningarna, och därefter avstått middagsbjudningen.

Lena Bäcker har tidigare försvarat konferensresorna och middagarna med att tjänstemännen är väl medvetna om sin granskande roll och har en ”tillsyns-approach” när de åker på kryssningarna. Men hon har nu ändrat sig.

– Det pågår en diskussion om vad vi gör på myndigheten hela tiden, varje dag. För oss är det viktigt att allt vi gör görs med största förtroende. Är det så att det finns minsta misstanke om otillåten påverkan är det en tillräcklig anledning att ta en diskussion. Vi ska nu förespråka att aktiviteterna sker dagtid.

Inga fler middagar och kryssningar alltså?

– Nej, från Kronofogdens sida kommer vi att förespråka rena dag­aktiviteter i fortsättningen. Alltså inga middagar med vin eller öl.

Om ni har diskuterat det här upplägget varje dag i 14 år, hur kommer det sig att ni tar det här beslutet just nu?

– Vi har hela tiden sett över rutinerna och som jag sa vill vi inte på något vis att det ska finnas misstanke om otillåten påverkan.

Finansminister Magdalena Andersson skriver i en kommentar till DN att myndigheten bör se över sina rutiner.

”Myndigheter bör undvika situationer där opartiskheten kan ifrågasättas. Jag har noterat att Kronofogden själv sagt att man fortsättningsvis kommer att ha den här typen av dialog och informationsmöten under dagtid, vilket är lämpligt."

DN granskar.

1. På tjänsten ”DN granskar” kan du tipsa oss om missförhållanden och lämna information som kan vara känslig. Adressen är dngranskar.dn.se. DN skyddar sina källor.

2. Tjänsten är uppbyggd för att ge dig som tipsare största möjliga säkerhet. Därför krypteras ditt tips.

3. Du får vara anonym. Granskande reportrar tar hand om tipset.

dngranskar.dn.se

Rättelse 2014-11-02 09:23
Lena Bäckers korrekta titel är verksamhetschef på Kronofogdemyndigheten.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.