Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

FI kräver stopp för dolda indexfonder

Foto: TT

Finansinspektionen hotar fondbolagen med reglering om de inte stoppar de dolda indexfonderna. Branschen har lovat bättring och inspektionen vill se resultat under året.

Många så kallade aktivt förvaltade fonder har i själva verket visat sig enbart följa ett index. Dessa har kallats för dolda indexfonder, men de är så gott som alltid dyrare än verkliga indexfonder.

Finansinspektionen (FI) anser att de bolag som i sina faktablad talar om att en viss fond är aktivt förvaltad när den i själva verket följer ett index, sysslar med falsk marknadsföring.

– De är luddiga med vad som är syftet med förvaltningen, säger FI:s vikarierande generaldirektör, Martin Noréus till DN.

Du tycker att de är vilseledande?

– Ja, säger Noréus.

Läs mer: ”FI flaggar för skärpta bankkrav”

En annan kritik som Noréus framförde i ett tal till Fondbolagens förening på torsdagen var att bolagens styrelser måste vara bättre på att följa upp de enskilda fondernas placeringar och att de följer de strategier som anges i faktabladen. Här har det brustit, menar Noréus som tycker att många styrelser arbetat ”för slentrianmässigt”.

Han tillägger att Fondbolagens förening har kommit med nya rekommendationer till branschen som ska komma åt problemet med de dolda indexfonderna.

– Det tar tid att fixa faktabladen och få en bättre uppföljning från styrelserna, säger Martin Noréus, men tillägger:

– Vi förväntar oss att det får effekt under året och vi kommer att följa upp det 2016.

Om inte branschen klarar av att sanera sig själv, väntar reglering från FI.

– I så fall får vi se en hårdare styrning av vad som ska stå i faktabladen.

– Det är inte förbjudet att ha dyra indexfonder, men det ska inte vara dolt. Det ska framgå att det är en dyr indexfond, säger Noréus.

I sitt tal ville Martin Noréus också lugna de styrelseledamöter som oroat sig för ett EU-direktiv som gör det möjligt för FI att kräva viten på upp till fem miljoner euro (drygt 45 miljoner kronor) av enskilda styrelseledamöter i fondbolagen. Det har lett till oro i branschen och till och med avhopp från styrelser, något som Noréus anser har varit obefogat.

– Diskussionen har varit väldigt uppskruvad, säger han.

Det är endast om en styrelseledamot har personligen, på flit eller genom grov oaktsamhet, försatt sitt bolag i en situation där det varnas av FI eller får sitt tillstånd indraget, som det kan bli tal om en sådan sanktion. Det ska med andra ord vara handlingar som gränsar till det rent brottsliga innan FI tar till sanktioner. Men det blir inga sanktioner bara för att ett bolag går dåligt eller att en viss strategi inte håller.

– Poängen är att det här verkligen inte kommer att tillhöra vanligheterna hos FI, säger Noréus.

Läs mer: ”Klarar du FI:s räknefrågor”

Fakta

De dolda indexfonderna är fonder som inte levererar vad bolagen i sina faktablad säger att de ska göra.

De säljs som aktivt förvaltade fonder, det vill säga fonder där förvaltningen aktivt letar efter placeringar de anser vara undervärderade och som därmed kan ge fondköparen en hygglig avkastning. För det betalar fondköparen, i de flesta fall, mer än för en indexfond som enbart skuggar ett index.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.