Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

FI överväger amorteringskrav

Finansinspektionen, som snart får ta hand om den finansiella stabiliteten, överväger att införa krav på amorteringar på bolån. Det berättade chefen Martin Andersson på en utfrågning i finansutskottet.

Syftet med amorteringskrav på bolån är att stärka amorteringskulturen bland svenska låntagare.

– Vi tittar på den här frågan, sade han i ett anförande i riksdagens finansutskott.

– Det är inget löfte att vi kommer att införa det här, det är snarare att vi flaggar för den beredskap vi har, tillade han.

Han sade samtidigt att det inte är rimligt att sänka bolånetaket ytterligare.

Beskedet kommer sedan FI noterat att utlåningstakten för bolån under sommaren har börjat öka igen.

– I dag ser vi inte att det här är någon stor fara för svensk ekonomi, men skulle det här dra iväg måste vi fundera på vad vi skulle göra i nästa steg, säger Martin Andersson.

Amorteringskravet skulle komma ovanpå ett bolånetak och höjda riskvikter för bolån i bankerna, som i ett slag har trefaldigat kapitalkraven på bankernas bolån. Åtgärderna syftar till att dra ned riskerna i den svenska bolånesektorn, som präglas av hög skuldsättning bland hushåll och banker som är stora i förhållande till landets BNP.

FI får stöd får åtgärderna av riksbankschefen Stefan Ingves, som tycker att svenska myndigheter är sent ute med åtgärder mot riskerna i bolånesektorn.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) säger att han också hoppas förändra amorteringskulturen i Sverige genom att kräva att alla banker ska förse nya låntagare med en amorteringsplan. Det kommer dock att vara upp till låntagaren själv om planen ska följas.

Enligt Norman kommer kraven på svenska banker att vara högre än i många andra EU-länder, då de svenska bankerna är stora i förhållande till BNP.

Idén att stycka upp banker i en traditionell del och en del för investment- och tradingverksamhet föll inte riksdagsledamöterna i smaken vid utfrågningen i finansutskottet i dag. Den finske ECB-ledamoten Erkki Liikanens förslag fick kritik från många håll. De flesta utskottsledamöterna på plats, förutom Ulla Andersson (V), ifrågasatte förslaget.

Liikanen varnar för att de implicita statsgarantier som bankerna åtnjuter kan främja ett onödigt stort risktagande.

– Blandningen av två kulturer är problemet, sade han.

Irma Rosenberg, före detta vice riksbankschef och ledamot i Riksgäldens styrelse, satt också i panelen. Hon tror att skärpta kapitaltäckningskrav är en bättre väg att gå:

– Det är ett väldigt långtgående förslag och det ger väldigt svåröverblickbara effekter, sade hon i ett anförande.

Senare i debatten fyllde hon i med:

– Vi kan inte införa regler som undanröjer alla risker, för då åker babyn ut med badvattnet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.