Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fiberkabel ska höja husvärdet

Magnus Bringman har dragit in fiberkabel till familjens hus i Saltsjöbaden. Det kostade 10.000 kronor.
Magnus Bringman har dragit in fiberkabel till familjens hus i Saltsjöbaden. Det kostade 10.000 kronor. Foto: Anette Nantell
För Magnus Bringman var beslutet att dra in fiberkabel till familjens villa lika naturligt som att dra in el och vatten. Han ser det som en investering i fastighets­värdet och med tre barn med datorer, dator­mobiler, tv och telefoner krävs bandbredd. Efter snart sex månader är han helnöjd.

– Kvällstid på vardagarna har vi ofta minst åtta enheter uppkopplade. Och en 24 Mbit-uppkoppling som vi hade förut har sina begränsningar, säger Magnus Bringman.

Med fiberkabeln som drogs in i huset i Saltsjöbaden sydöst om Stockholm i januari har familjen nu i stället 100 Mbit. Förutsättningar finns dessutom redan för upp till 1.000 Mbit och i framtiden kan det gå ännu snabbare.

– I dagsläget är det utrustningen i ändarna av kabeln som utgör begränsningen och där sker en ständig utveckling, säger Peter Ekstedt, presschef på Post- och telestyrelsen.

Enligt honom råder det i stort sett konsensus i dag om att fiber är en framtidssäker investering. Av befintliga tekniker har det störst potential för riktigt snabba hastigheter.

Det är även pålitligare än tråd­lösa alternativ menar Magnus Bringman, som arbetar på Cisco Systems och därmed har mer förkunskaper än normalkonsumenten.

– Det kan hända så mycket i luften. Signaler blir så lätt störda av väderförhållanden och det finns ett begränsat antal frekvenser att tillgå, säger han.

I dag pågår dock en snabb utbyggnad av det trådlösa 4G-nätet som kan erbjuda hastigheter på i bästa fall upp till 80 Mbit. Och hela Sverige kan förmodligen heller inte räkna med att få tillgång till fiber.

– På vissa håll kommer utbyggnaden att bli för dyr. Där kan 4G bli det enda alternativet, säger Peter Ekstedt.

Kostnaden för ett 4G-abonnemang ligger i dag på 200–400 kronor i månaden.

Priset för att dra in fiber varierar beroende på hur långt från en omkopplingsstation en fastighet ligger.

Familjen Bringman betalade 10.000 kronor, ett subventionerat pris som innebär att de binder upp sig till Telia som leverantör av internet, tv och telefoni de kommande tre åren. Månadskostnaden ligger på 400 kronor.

– Jag tycker priset är överkomligt. En bostad behöver el, vatten, avlopp och kommunikation. Ingen skulle komma på tanken att spara in på de tre första. Och om internet går ner är det i dag i princip likställt med att vara utan vatten, i alla fall i vår familj, säger Magnus Bringman.

Han ser en framtid där olika typer av videotjänster i HD-kvalitet på nätet blir allt vanligare. Och för den som vill hänga med gäller det då att ha förutsättningar för snabb uppkoppling.

– Man kommer förmodligen att koppla en kamera till tv:n och köra videosamtal med perfekt ljud och bild. Med fiber är vi nu förberedda för en sådan utveckling, säger Magnus Bringman.

Snabbt internet nästan till alla

Regeringen har satt upp målet att 90 procent av de svenska hushållen ska ha tillgång till internetuppkoppling på 100 Mbit år 2020, dock inte nödvändigtvis med fiberkabel. Vid 2010 års slut hade cirka 44 procent redan den möjligheten.

Källa: Post- och telestyrelsen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.