Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fick-betala-840000-kronor-for-tva-varmkorvar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fick betala 840.000 kronor för två varmkorvar

Arne Birks korvköp slutade på 840.000 danska kronor – och 1.216 kronor i övertrasseringsränta.
Arne Birks korvköp slutade på 840.000 danska kronor – och 1.216 kronor i övertrasseringsränta. Foto: Anna-Lena Mattsson

Dansken Arne Birk, 78 år, tog med sig hunden King till grillkiosken och köpte varmkorv, en till sig och en till hunden. I stället för 84 danska kronor slutade notan på 840.000 kronor, skriver Nordvestnyt.

Det var när Arne Birk skulle betala två korv med bröd och en flaska chokladmjölk med sitt bankkort som felet uppstod. Efter att ha godkänt transaktionen upptäckte kassabiträdet på Grill House i Snertinge att det stod fyra nollor för mycket på kvittot: 840.000 kronor.

Personalen kontaktade omedelbart företagets bank Nordea för att rätta till felet och få köpet återkallat. Det gick inte. Då tillkallades ägaren som också försökte få banken att dra tillbaka summan. Det gick inte.

Även Arne Birk tog kontakt med sin bank Dragsholm Sparekasse för att reda upp korvnotan. Det gick inte.

Till slut lyckades dock bankerna att rätta till misstaget.

Då kom nästa chock. Arne Birk fick en räkning på 1.216 kronor och 81 öre för övertrassering på kontot. Något som varken han eller korvägaren Marianne Hansen från Grill House ville betala.

– Det var ett mänskligt misstag som omedelbart upptäcktes, säger Marianne Hansen till tidningen, och tillägger att hon är mycket ledsen för det inträffade och har bett korvkunden Arne om ursäkt.

När Nordvestnyt kontaktar Arne Birks bank har man beslutat att han slipper betala övertrasseringen. Något som Arne Birk välkomnar.

– Det är fantastiskt att vara fri från alla korvskulder och övertrasseringsräntan, säger han till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.