Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Filmbranschen jublar över blockering

Filmbolagen välkomnar domen som tvingar Bredbandsbolaget att blockera piratsajter. Nu kan fler operatörer påverkas och ytterligare sajter stoppas.

– Vi vet från Danmark och Norge att det här är effektiva åtgärder, säger  Per Strömbäck från Film- och tv-branschens samarbetskommitté som har backat upp blockeringskravet.

Domen betyder att Bredbandsbolaget tvingas hindra sina kunder att nå två specifika webbplatser: Fildelningssajten The Pirate Bay och Swefilmer som tidigare strömmade filmer utan tillstånd.

Men Per Strömbäck räknar med att både fler operatörer och ytterligare sajter kommer påverkas. 

– Vi räknar med att det blir som i Danmark och Norge, att man har ett samarbete mellan operatörer och rättighetshavare där man förhandlar om vilka tjänster som är olagliga och har en rättssäker hantering med domstolsbeslut kopplat till det.

– Den olagliga spridningen av film är omfattande och Sverige har en allvarligare situation än grannländerna i Norden. Motsvarande regler har funnits där i flera år. Det här är ett steg i rätt riktning.

På Bredbandsbolaget är man kritisk mot domen, som inte går att överklaga. 

– Vi är förvånade, vi hade inte alls väntat oss att domstolen skulle göra en sådan här tolkning, säger Anna Byström, chefsjurist på Telenor som äger Bredbandsbolaget.

Samtidigt betonar hon att domstolen slår fast att en operatör inte har något ansvar för kundernas illegala fildelning i brottslig mening. Ändå ska de införa spärrar för att stoppa abonnenterna från att nå de aktuella sajterna. 

– Vi tror inte att blockering är rätt väg att gå. Det finns andra sätt att komma åt detta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.