Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 17:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/finansbolag-guldgruva-for-siba-och-onoff/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Finansbolag guldgruva för Siba och Onoff

Samtidigt som konkurrensen blir tuffare för elektronikhandelsjättarna tjänar de allt mer på att låna ut pengar och sälja försäkringar. Kedjorna Siba och Onoff drar in större vinster från sitt gemensamma finansbolag Resurs än på försäljningen av hemelektronik.

Köp nu, betala senare, helt räntefritt. Försäkra din nya pryl mot en olycka. De stora hemelektronikjättarna lockar med förmånliga erbjudanden för att stimulera till köp av en platt-tv eller ny dator.

Kedjorna Siba och Onoff grundade redan för 30 år sedan Resurs, som var först i Sverige med räntefri avbetalning. I dag har bolaget växt till en stor finanskoncern, där Resurs Bank som även erbjuder privatlån och sparkonton är flaggskeppet. I gruppen ingår också Solid Försäkring, Reda Inkasso, callcenterföretaget Teleresurs och postorderföretaget Order Hemelektronik. Bolaget ägs till 45 procent av familjen Bengtsson som kontrollerar Siba och till 45 procent av Onoffs ägarfamilj Westin, medan bolagets vd har resterande 10 procent. Hälften av utlåningen är kopplad till Siba och Onoff men Resurs samarbetar med en rad andra kedjor och butiker.

-Att kunna erbjuda våra kunder finansiering och försäkringar är naturligtvis viktigt för våra affärer, säger Sara Widman, presschef på Siba.

Just försäkringar är något som Siba lyfter fram.

-Hälften av alla som har hemförsäkring saknar ett allriskskydd och står då helt utan ersättning vid till exempel en olycka. Vår försäkring ger också skydd mot värdeminskning, säger Sara Widman.

Resursgruppen har blivit en sedelpress. Enligt årsredovisningen hos Bolagsverket steg vinsten före skatt förra året med drygt 20 procent till nära 250 miljoner kronor. Omsättningen var drygt 2,2 miljarder. Avkastningen på eget kapital var 25 procent vilket är högre än storbankerna.

För Siba står i dag finansverksamheten för en stor del av vinsten. 2004/2005 gjorde Siba-koncernen en vinst före skatt på knappt 161 miljoner kronor. Närmare 80 procent kom från andelen i Resurs och i ett schweiziskt försäkringsbolag med koppling till Resurs-koncernen. 2005/2006 kom hela 85 procent av vinsten från finansrörelsen, även om Siba efter en internaffär inte längre tar upp andelen i Resurs i sin officiella årsredovisning.

På sin försäljning av elektronik som uppgick till hela 3,5 miljarder blev Sibas överskott bara 26,7 miljoner, vilket motsvarar en vinstmarginal på under en procent. Enligt de senaste siffrorna från Onoff gjorde bolaget 2005 en vinst efter skatt på 83 miljoner med en omsättning på drygt 3,3 miljarder. Familjen Westins vinstandel i Resurs var samma år 68 miljoner. Ägarna har också kunnat kvittera ut stora utdelningar från Resurs, sammanlagt 420 miljoner kronor sedan 2004.

Konsumenten bör dock tänka till innan han eller hon nappar på handelsjättarnas erbjudanden, råder Skandiabankens privatekonom Annika Creutzer.

-Räntefritt betyder inte gratis, inklusive avgifter blir den effektiva räntan som man betalar ofta ganska hög, uppåt 12 procent. Det bästa är att ordna lånet innan man kliver in i butiken, till exempel genom en kredit på sitt lönekonto.

Hon är också skeptisk till försäkringarna som erbjuds.

-Det mesta täcks av den vanliga hemförsäkringen eller av konsumentköplagen.

Krediter och försäkringar fixar vinsten

GRAFIK: Onoff

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.