Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Finansdöttrarna vill fortsätta vara doldisar

Finansmannen Melker Schörlings bolag lämnar börsen. Därmed skaffar sig döttrarna Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andreen arbetsro inför det stora strategiarbete som väntar när pappa Melker själv inte längre är med och styr.

Lantbrukarsonen Melker Schörling och hans bolag har varit en av Stockholmsbörsens framgångssagor. Investmentbolaget Melker Schörling AB, som han kontrollerar, har i dag tillgångar värda i storleksordningen 65 miljarder kronor.

De mest kända är säkerhetsföretaget Securitas, låsföretaget Assa Abloy och mätteknikföretaget Hexagon.

För drygt ett år sedan meddelade Melker Schörling omvärlden att han sedan en tid drabbats av gradvis försämrad hälsa. Därför skulle han trappa ned i sina engagemang. I våras lämnade han alla sina styrelseuppdrag, till exempel ordförandeposterna i Hexagon, AAK, och Hexpol, men fortsatte i just MSAB.

Nya styrelseledamöter rekryterades. I MSAB fick Sofia Schörling Högberg axla posten som vice ordförande. Hon blev ledamot i Hexagon, vid sidan om sina uppdrag i Assa Abloy och Securitas. Systern Märta Schörling Andreen fortsatte som ledamot i MSAB, Hexpol och AAK samt valdes in i Hexagons styrelse.

Tisdagens nyhet, att MSAB köps ut från börsen, är en direkt följd av att Melker Schörling har lämnat sina uppdrag och att bolaget befinner sig i en ”förändrad situation”, som det formuleras i pressmeddelandet. I denna förändrade situation vill uppenbarligen systrarna, födda 1978 respektive 1984, med stöd av några av pappas förtrogna ta sig tid att fundera på företagets framtida strategi.

Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andreen är tämligen anonyma utanför de inre kretsarna i bolagen. En sökning på internet ger en massa träffar om deras vänskap med delar av svenska kungahuset, men mager information om deras karriärer.

I andra näringslivsfamiljer, som Persson (modeföretaget H&M) eller Lundberg (fastighetsbolaget L E Lundberg med flera) har delar av den yngre generationen operativa poster i bolagen.

Systrarna Schörling är doldisar och utköpet av MSAB gör att de kan fortsätta verka i bakgrunden. Dessutom slipper bolaget kostnaderna med att vara börsnoterat liksom kvartalshysterin. Det underlättar att tänka långsiktigt och skapar arbetsro.

Men det ändrar inte faktumet att ett stort ansvar läggs på Sofia Schörling Högbergs och Märta Schörling Andreens axlar i takt med att Melker Schörlings hälsa blir sämre. Källor som DN talat med har intrycket av att systrarna har viljan att ta det ansvaret.

Bolag som mätteknikföretaget Hexagon, kemiföretaget AAK och låsföretaget Assa-Abloy har tillsammans nämligen över 60.000 anställda och värderas till åtskilliga miljarder kronor på börsen. Säkerhetsföretaget Securitas, där MSAB är näst största ägare, har över 300.000 anställda.

Rimligen måste familjen Schörling börjat fundera på om de bolag som i dag ingår i MSAB, och som i mycket formats av en person, verkligen är eviga investeringar.

Avgörandet för framtida storaffärer hamnar på döttrarna. Deras bollplank och rådgivare står att finna i ett antal män som står familjen nära:

Mikael Ekdahl, tidigare vd för MSAB, advokat och en del av gruppen som köper ut bolaget från börsen.

I den gruppen ingår även H&M:s storägare Stefan Persson. Han äger dessutom aktier i flera av Schörlingbolagen och är långvarig ledamot i MSAB. Stefan Perssons inflytande kan inte överskattas. Han och Melker Schörling har i årtionden suttit i varandras styrelser, familjerna umgås med varandra och har semestrat ihop.

Danska bröderna Carl och Martin Bek-Nielsen, som blivit rika på palmolja är också med och finansierar budet på MSAB. Den förstnämnda sitter i MSAB:s styrelse. Utöver denna kvartett finns två tidigare direktörer i Schörlingbolag: Carl-Henric Svanberg och Georg Brunstam samt MSAB:s vd Gun Nilsson.

Vilka bolag som i framtiden ska ingå i Schörlingsfären och vilka som ska säljas kommer att avgöras av systrarna Schörling i samråd med dessa personer. Högst på agendan står Hexagon, MSAB:s viktigaste bolag. I somras florerade rykten i amerikansk press om ett kommande bud på bolaget. Hexagons vd Ola Rollén befinner sig just nu i Oslo eftersom han är åtalad för insiderbrott i privata affärer som han gjort. Fälls Ola Rollén riskerar han fängelse och då lär han knappast fortsätta som vd. Enligt uppgift till DN sonderar Hexagons styrelse redan efter en ersättare.

Fakta.MSAB

Budet läggs av bolaget Schörling & Partners, vars ägare tillsammans redan äger cirka 92,6 procent av MSAB. Därmed är det klart att MSAB kommer att avnoteras från börsen.

Budet är på 569 kronor kontant per aktie, totalt cirka fem miljarder kronor, vilket är drygt fem procent över snittkursen de senaste 90 handelsdagarna.

Acceptperioden löper från 16 november till 14 december. För de aktier som inte lämnas in kommer Schörling & Partners att påkalla tvångsinlösning.

Källa: DN

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.