Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/finansinspektionen-banker-bor-stoppa-aktieutdelningar/

Ekonomi

Finansinspektionen: Banker bör stoppa aktieutdelningar

Foto: Lotta Härdelin

Finansinspektionen (FI) går nu ut och uppmanar banker och kreditmarknadsbolag att slopa utdelningarna till aktieägarna.

TT-DN Text

FI skriver i ett pressmeddelande att man ”förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag stoppar aktieutdelningar” och har nyligen skickat ut brev till samtliga aktörer.

”Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget”, säger generaldirektör Erik Thedéen i pressmeddelandet. 

”Att det finns mycket kapital i bankerna och kreditmarknadsbolagen är centralt för att bevara deras motståndskraft och upprätthålla kreditförsörjningen. Under rådande omständigheter förväntar sig FI därför att dessa företag avstår från att dela ut medel till aktieägare fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat.”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Sedan tidigare har SEB och Swedbank meddelat att de flyttar fram respektive bolagsstämma och SEB meddelade förra veckan att man överväger sänkt utdelning.

Läs mer: Norge har ställt krav på sina banker