Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 15:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/finansinspektionen-banker-far-ge-undantag-for-amorteringskrav/

EKONOMI

Finansinspektionen: Banker får ge undantag för amorteringskrav

Finansinspektionen ger ett tillfälligt undantag från amorteringskraven, både på nya och befintliga bostadslån på grund av coronakrisen.

– När vi ser den här krisen är det riktigt att vi släpper på kraven, säger generaldirektör Erik Thedéen till DN.

TT Text

Finansinspektionen (FI) understryker att det handlar om en krisåtgärd då ekonomin befinner sig i ett ”exceptionellt läge”. Hade det handlat om en vanlig lågkonjunktur hade inspektionen släppt på kraven – det gjorde Thedéen klart på torsdagens pressträff.

Förslaget ska skickas på remiss och tanken är att de nya reglerna ska börja gälla den 14 april i år. Undantaget ska gälla till och med juni 2021.

– Amorteringskravet ökar svenska bolånetagares förmåga att klara svåra tider. När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Myndighetens bolånerapport visar annars att låntagarna överlag har goda marginaler för att klara ett sämre ekonomiskt läge.

Men det finns de som har mer ansträngda hushållskassor. Framför allt hotar arbetslöshet bostadskalkylen. 39 procent av de ensamstående hushållen som saknar en inkomstförsäkring får underskott i sin månadskalkyl, enligt FI:s beräkningar.

FI konstaterar också i sin rapport att nya bolånetagare ökade sin skuldkvot under fjolåret, vilket gjorde att trenden sedan 2013 med sjunkande belåningsgarder bröts.

Stockholms Handelskammare har tidigare kritiserat amorteringskravet och välkomnar förslaget.

– Det är bra att Finansinspektionen nu agerar genom att slopa amorteringskravet. Det är fullkomligt orimligt att människor ska tvingas spara genom sitt boende mitt under brinnande coronakris när varsel, permitteringar och konkurser avlöser varandra, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

– Nu måste regeringen dra tillbaka det skärpta amorteringskravet helt och hållet. Det var ett dåligt förslag från början och dess negativa effekter har blivit smärtsamt tydliga som ett resultat av coronakrisen, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Erik Thedéen avvisar bestämt kritiken från Hatzigeorgiou.

– Den här krisen borde få den typen av kritiker att tänka om, säger han till DN.

Thedéen påpekar att skuldsättningen i förhållande till inkomst och till värdet på bostaden har gått ner under de fyra år som amorteringskrav har funnits. Hushållen har amorterat betydande belopp och därmed byggt, menar Thedéen, motståndskraft mot kriser. Det är denna motståndskraft han anser att bolånetagarna nu kan utnyttja.

– När vi går in i kris med rekordhöga varsel, kraftigt fall i BNP och stor osäkerhet, så går de in i den krisen med lägre skuldsättning.

– Om Stockholms Handelskammare tycker det är en dålig utveckling, får de nog förklara det. Jag tycker det är en bra utveckling, säger Thedéen.

Generaldirektören räknar dock med att bostadspriser kommer att pressas av krisen – liksom omsättningen på bostadsmarknaden.

– Det tror jag. Vi vet från tidigare kriser att bostadspriserna får en sättning och transaktionsvolymerna går ner. Man blir helt enkelt försiktigare med att sälja.

– Hur stor sättningen blir är omöjligt att säga. Men om vi skulle se stigande bostadspriser i april och maj så skulle jag bli mycket förvånad.

Han understryker dock att de flesta hushåll har goda marginaler i dag och han uppmanar inte hushåll att låna amorteringsfritt.

Finansmarknadsminister Per Bolund tycker att det är ett klokt beslut att släppa på kraven.

- Det är tydligt att amorteringskraven har haft en viktig funktion i att öka motståndskraften i hushållens ekonomi. När vi nu är inne i en mer osäker ekonomisk tid är det en bra åtgärd att lyfta bort amorteringarna och ge hushållen större marginaler, säger han.

Läs mer: Bolånekunder söker amorteringsbefrielse hos bankerna

Läs mer: ”Ge 10.000 kronor till varje svensk”

Ämnen i artikeln

Bolån
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt