Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/finansinspektionen-for-dialog-med-coops-bank/

EKONOMI

Finansinspektionen för dialog med Coops bank

Finansinspektionen för en dialog med Medmera Bank efter it-attacken mot Coop, men ser ingen anledning att inleda något tillsynsärende.
Finansinspektionen för en dialog med Medmera Bank efter it-attacken mot Coop, men ser ingen anledning att inleda något tillsynsärende. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Finansinspektionen för en dialog med Medmera Bank efter it-attacken mot Coop. Men i dagsläget ser myndigheten ingen anledning att inleda något tillsynsärende.

It-attacken som på fredagen drabbade bland andra Coop tycks inte ha fått några allvarliga konsekvenser för banken Medmera, som ägs av Coops majoritetsägare Kooperativa Förbundet. Finansinspektionen, som bedriver tillsyn över banken, har hittills inte vidtagit några åtgärder utöver en dialog.

– Vi har kontakt med banken och de informerar oss om hur det påverkar dem, men vi har inte sett anledning att begära in någon mer formell rapportering eller att gå vidare med en tillsynsåtgärd, säger Karin Lundberg, chef för FI:s verksamhetsområde bank.

Hon kan däremot inte intyga att kunderna inte utsatts för någon risk.

– På grund av sekretess har jag inte möjlighet att kommentera innehållet i vad banken har sagt till oss. Jag kan bara bekräfta att vi inte sett anledning att begära in någon mer formell rapport, säger hon.

En annan myndighet som kan bli involverad är Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), tidigare Datainspektionen. Det har dock inte skett än i detta fall.

– IMY har inte vidtagit någon åtgärd med anledning av de händelser som rapporterats i media beträffande Coop, Apoteket Hjärtat och SJ, säger IMY:s jurist Ulrika Bergström i ett mail till DN.

Hon påpekar dock att om en incident inträffat som omfattar personuppgifter som i sin tur kan medföra risker för enskilda personer så har de drabbade organisationerna en skyldighet att anmäla det till IMY.

– IMY varken bekräftar eller dementerar om sådana anmälningar kommit in till oss med hänsyn till sekretess, berättar Bergström.

– Vid anmälningar som rör allvarliga personuppgiftsincidenter kan vi komma att genomföra tillsyn. Om sådan tillsyn inleds berättar vi som huvudregel om det på vår webbsida och genom pressmeddelanden, fortsätter hon.

Läs mer: Hackarna kräver hundratals miljoner

Linus Larsson: ”Angriparna är inga hobbyhackande tonåringar”

Ämnen i artikeln

It-säkerhet
Coop
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt