I en samordnad aktion på fredagen beslöt de två tyngsta myndigheterna inom den finansiella sektorn i Sverige att släppa loss möjligheter till utlåning på sammanlagt 1.400 miljarder kronor.
Finansinspektionen (FI) sänker kravet i den så kallade kontracykliska kapitalbufferten från 2,5 procent till 0.
Bufferten är till för att hjälpa banker i kristider. Genom att sänka kravet till noll, blir det samlade kapitalkravet på svenska banker 45 miljarder kronor lägre, vilket i sin tur ger möjlighet att låna ut ytterligare 900 miljarder kronor.
Riksbanken å sin sida lånar ut upp till 500 miljarder kronor till svenska företag via bankerna. Lånen löper på två år till 0 i ränta.
– I princip är det är gratis pengar som vi förväntar oss att bankerna förmedlar till företagen, sade riksbankschef Stefan Ingves på en presskonferens på fredagen.
Motiven för besluten är att den kris som det nya coronavirusets spridning har utlöst kan slå även mot företag som är livskraftiga. Och det gäller framför allt små- och medelstora företag.
– Små och medelstora företag har två miljoner människor anställda - det är halva det svenska näringslivet, sade Ingves.
FI:s generaldirektör Erik Thedéen motiverar inspektionens beslut med att spridningen av viruset har skapat ett ”osäkert ekonomiskt läge”.
– Under de senaste årens högkonjunktur har vi gradvis byggt upp bufferten till den högsta nivån inom EU. Nu är läge för bankerna att använda dessa pengar, sade Thedéen på en presskonferens.
Thedéen betonade att bankerna har ett stort ansvar i det osäkra läge som råder i ekonomin på grund av det nya coronaviruset.
– Bankerna är lönsamma och måste nu göra vad de kan för att tillgodose de behov som kan uppkomma, sade han.
FI förväntar sig också att bankerna inte höjer utdelningarna på grund av beslutet och inspektionen kommer därför att följa upp det när den genomför sin banktillsyn.
– Vi kommer att se mycket allvarligt på om bankerna höjer utdelningarna på grund av det här beslutet, sade Thedéen.
Generaldirektören anser också att bankernas styrelser bör utvärdera sin utdelningspolicy med anledning av krisen.
– Det bör varje ansvarsfull styrelse göra, tillade han.
Thedéen sade också att FI:s bedömning är att den finansiella stabiliteten inte är hotad i dagsläget, men han underströk att läget är ”extremt osäkert”.
– Vi ser inga direkta effekter på det finansiella systemet än, sade han.
På frågan hur Riksbanken ska kunna veta att pengarna verkligen går dit de ska svarade Stefan Ingves att bankerna rapporterar till Riksbanken.
– Vi kommer att veta vad bankerna gör, sade han.
Han försvarade också att Riksbanken, till skillnad från flera andra centralbanker, inte sänkt räntan.
– De åtgärder vi sätter in är effektivare i dagsläget än små förändringar av räntan, sade han.
Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live