Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Finansinspektionen skrotar amorteringskrav

Finansinspektionen slopar sitt förslag om att låntagare måste amortera – bara tre månader innan det skulle ha trätt i kraft. Beskedet kommer sedan kammarrätten i Jönköping ifrågasatt om kravet är förenligt med lagen.

– Vår bedömning är fortfarande att ett amorteringskrav behövs. Att minska riskerna med för hög skuldsättning i hushållen är en viktig samhällsfråga. Men vi har valt att stoppa amorteringskravet på grund av de synpunkter vi fått från kammarrätten i Jönköping och ett par andra remissinstanser, sade Martin Noréus, vikarierande generaldirektör på Finansinspektionen, vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Kammarrätten i Jönköping ansåg i sitt remissvar att FI hade gått utanför för sitt mandat när de ville tvinga igenom ett amorteringskrav för nya lån från och med augusti. Rätten menade att riksdagen först måste ge FI ett tydligare mandat.

Även Konkurrensverket har haft synpunkter på planerna på ett amorteringskrav.

– Det får inte finnas några tveksamheter kring regler som påverkar så många hushåll under lång så tid. Man kan göra olika bedömningar här. Vi tycker fortfarande att vi har gjort en rimlig bedömning, men kammarrätten har gjort en annan bedömning. Då går det inte för oss att införa ett amorteringskrav, sade Martin Noréus vid presskonferensen.

Amorteringskravet kommer därför inte att träda i kraft den 1 augusti så som det var tänkt. Samtidigt antyder dock FI att myndigheten kan återkomma om de får ett förtydligande av regelverket. 

Priserna på bostadsrätter har stigit kraftigt i Stockholm de senaste månaderna, vilket Svensk Mäklarstatistik tror beror på att kunderna velat köpa innan amorteringskravets införande. Men FI:s vikarierande generaldirektör tonar ned detta:

– Det finns bara anekdotiska bevis för att det skulle ha påverkat marknaden. Men jag tror inte att det haft särskilt stora effekter, sade Martin Noréus.

När FI föreslog amorteringskravet hänvisade inspektionen till ett särskilt område i lagen om bank- och finansieringsrörelse (6 kap 4 paragrafen). Enligt kammarrätten i Jönköping var det dock "tveksamt om ett sådant stöd går att utläsa" av lagen.

Stefan Holgersson, kammarrättspresident i Jönköping, är nöjd med att FI nu drar tillbaka kravet.

– Jag tycker naturligtvis att det är bra. Finansinspektionen borde beakta fler aspekter, utanför dess tillsynsområde, säger han.

Johan Hansing, chefsekonom på Bankföreningen, tycker att det uppstått en olycklig situation när Finansinspektionen tvingas skjuta på amorteringskravet.

– Vi är varma förespråkare av en sund amorteringskultur. Det är olyckligt när det blir en osäkerhet kring frågan, säger han till DN.

Bankföreningen kommer dock inte att driva sin tidigare rekommendation till bankerna att kräva amorteringar.

– Vi gjorde ett försök – men fick kritik av Konkurrensverket, så det spåret går inte att  återuppta. Men vi är fortfarande varma förespråkare av att lån ska amorteras, säger Johan Hansing.

Konkurrensverket reagerar, å sin sida, positivt på Finansinspektionens besked.

– Det är ett jättebra beslut att Finansinspektionen avvaktar med amorteringskravet, säger Kristina Geiger, t f generaldirektör på KKV.

– Amorteringskravet skulle försämra konkurrensen på bolånemarknaden och svaga låntagare skulle hamna i ett underläge, anser hon.

Enligt Kristina Geiger riskerar ett amorteringskrav att öka inlåsningseffekten för bankkunderna.

– Bankerna skulle kräva att kunderna blev helkunder i banken för att få låna, befarar hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.