Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 12:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/finansinspektionen-vantar-fortfarande-pa-klarnas-slutrapport/

EKONOMI

Finansinspektionen väntar fortfarande på Klarnas slutrapport

Foto: Fredrik Sandberg / TT

I fredags blev Klarnas interna rapport om app-haveriet där användarinformation läckte ut klar. Men Finansinspektionen inväntar fortfarande bolagets slutrapport om händelsen.

– När vi analyserat informationen kommer vi ta ställning till hur vi går vidare, säger Victoria Ericsson, biträdande kommunikationschef på Finansinspektionen.

App-haveriet, som pågick i en halvtimme, resulterade i att 83.000 Klarnakunder ofrivilligt delade information med andra användare. I 15.000 av fallen handlade det om identifierbar information, enligt Klarnas egen rapport.

Haveriet fick 11 personer att anmäla händelsen till Finansinspektionen. I anmälningarna, som DN begärt ut, uttrycker kunder oro för att deras skulder och inköp blivit allmängods.

”Jag är orolig att andra kan ha sett mitt konto och mina personuppgifter”, skriver en av anmälarna.

”Jag är inte intresserad av att andra kunder hos Klarna kan se mina skulder och inköp”, skriver en annan.

En person uppger att den kunnat se andra kunders namn, foto, e-post, skulder och tidigare och pågående köp. Men Klarna menar att informationen delats slumpartat, och att det inte går att koppla personer till köpen eller skulderna.

Vilka påföljder som väntar den svenska betaltjänstjätten återstår fortfarande att se. Enligt lag är betaltjänstleverantörer som Klarna skyldiga att rapportera allvarliga operativa incidenter eller säkerhetsincidenter till FI. Finansinspektionen har ännu inte klassificerat om incidenten ska hanteras som allvarlig eller inte, utan kallar den än så länge för en ”händelse av väsentlig betydelse”.  Det innebär att Klarna ska lämna in en slutrapport till myndigheten senast två veckor efter att verksamheten började fungera som vanligt igen.

Problemet som uppstod i Klarnas app 27:e maj löstes inom några timmar, vilket betyder att slutrapporten borde lämnas in senast torsdag. Klarna uppger att de rapporterat löpnade till myndigheten, men än så länge har slutrapporten inte kommit in till FI.

Efter att myndigheten fått in rapporten ska innehållet analyseras. Därefter ska de ta ställning till hur de går vidare, enligt Victoria Ericsson.

Vad innebär det mer konkret?

– Det kan jag inte spekulera i. Antingen lägger vi ner det helt eller så går vi vidare. Jag kan jag inte svara på hur det blir, säger hon.

Ämnen i artikeln

It-säkerhet
Klarna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt