Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/finansinspektionen-varnar-for-kryptovalutor/

Ekonomi

Finansinspektionen varnar för kryptovalutor

Foto: Ozan Koze/AFP

Kryptovalutor som bitcoin är olämpliga investeringar för flertalet konsumenter. Den varningen utfärdar nu Finansinspektionen (FI) som gjort en kartläggning av marknaden för finansiella instrument med kryptotillgångar som underliggande tillgång.

TT Text

FI anser bland annat att det saknas en tillräcklig konsumentskyddande reglering för de underliggande kryptotillgångarna. Det är även svårt att att värdera dem och instrumenten är volatila, skriver man på sin hemsida.

FI lyfter också att det finns problem med genomlysningen av marknaden liksom att kryptovalutor är vanligt förekommande i penningtvätts- och terroristfinansieringssyfte.

Kryptovalutan bitcoin har stigit kraftigt under inledningen av det nya året och en bitcoin kostar nu motsvarande omkring 460.000 kronor. På sex månader har kryptovalutan stigit mer än 360 procent.

Läs mer: Bitcoin fortsätter öka i värde

Läs mer: Framtidens pengar blir nog inte bitcoin

Ämnen i artikeln

Bitcoin
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt