Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 19:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/finansministern-behover-560-nya-aldreboenden-for-att-tacka-behoven/

Ekonomi

Finansministern: Ytterligare 90 miljarder krävs till välfärden

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Välfärden kommer att behöva ytterligare svindlande 90 miljarder kronor år 2026 för att klara av att hålla den nivå som är i dag. Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte att det krävs skattehöjningar.

- Det får vi titta på och analysera de närmaste åren, säger hon.

Enligt en ny analys från finansdepartementet kommer behoven inom den svenska välfärden att växa kraftigt de närmaste åren. År 2026 behövs ytterligare 90 miljarder kronor till välfärdssektorn för att upprätthålla den nivå som är i dag. 

- Det här kommer att kräva stora resurser. Det är uppenbart att vi behöver prioritera väldigt hårt framöver, säger Magdalena Andersson.

Finansministern kallar beloppen för svindlande. Hon utesluter inte att det kan krävas skattehöjningar för att klara välfärden.

- Det handlar om hur ekonomin och skatteintäkterna utvecklar sig men det är klart att vi kan hamna i en diskussion om att vi kan behöva höja skatterna, säger Magdalena Andersson.

Bakgrunden till de ökande behoven är att befolkningen blir allt äldre, samtidigt som det blir fler barn i skolåldern. Enligt analysen ökar antalet personer över 80 år med 200.000 (36 procent) fram till 2026. 

Bedömningen är at det behöver byggas 560 nya äldreboenden och 75 nya vårdcentraler fram till 2026 för att klara behoven. 

Cirka 80.000 personer behöver anställas inom välfärden, enligt analysen. Det innebär att hälften av alla som kommer ut på arbetsmarknaden skull behöva ta ett jobb inom välfärden.

Behoven inom välfärden riskerar att tränga undan andra satsningar som regeringen vill genomföra.

- 90 miljarder är en mycket omfattande del av reformutrymmet de kommande åren, säger Magdalena Andersson.

- Stora skattesänkningar och nedskärningar är inte det vi behöver de närmaste åren. Tvärtom, säger Magdalena Andersson.