Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Finansministern klagar till Portugal för att få stopp på skatteflykt

”Om man flyttar till Portugal för att man tycker om fado eller vinho verde, eller vill ha ett skönt klimat, då ska man kunna göra det. Men flyttar man bara för att undvika skatt, då tycker jag man ska se sig själv i spegeln om man verkligen kan stå för det beslutet” sade finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.
”Om man flyttar till Portugal för att man tycker om fado eller vinho verde, eller vill ha ett skönt klimat, då ska man kunna göra det. Men flyttar man bara för att undvika skatt, då tycker jag man ska se sig själv i spegeln om man verkligen kan stå för det beslutet” sade finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild. Foto: Magdalena Andersson

Finansminister Magdalena Andersson har klagat till sin portugisiske kollega att svenska tjänstepensioner inte beskattas alls då svenska pensionärer flyttar till Portugal.

Det sade hon till journalister på väg in till ekofinmötet på tisdagen.

– Jag tog upp den upprördhet som finns hos många svenska medborgare om att man helt kan undgå att betala skatt på sin tjänstepension, sade hon om ett möte på måndagen med finansminister Mario Centeno.

Hon sade att han var medveten om problemet men fick inga löften om åtgärder.

– Det var en första diskussion som vi hade, sade Magdalena Andersson.

Läs mer: Banker hjälper Skatteverket i jakten på låtsasemigranter

Svenska pensionärers grundpension och kollektivavtalspension beskattas i Sverige när de flyttar till Portugal enligt ett bilateralt avtal, men inte tjänstepensionen. Portugal har valt att inte heller beskatta tjänstepensionen.

– Om man flyttar till Portugal för att man tycker om fado eller vinho verde, eller vill ha ett skönt klimat, då ska man kunna göra det. Men flyttar man bara för att undvika skatt, då tycker jag man ska se sig själv i spegeln om man verkligen kan stå för det beslutet, sade hon.

På ekofinmötet ska EU:s finansministrar diskutera hur företag och privatpersoner kan undvika skatt, bland annat i skatteparadis.

EU håller på att ta fram en svart lista över skatteparadis i världen som inte är tillräckligt transparenta och inte följer OECD:s regler. Möjliga bestraffningsåtgärder ska också tas fram.

Kriterierna för granskningen av länderna är fastställda, sade Magdalena Andersson. När Storbritannien lämnar EU kommer landet och dess territorier att betraktas som tredje land och granskas utifrån dessa kriterier, fortsatte hon.

– Det är viktigt att vi har med dessa diskussioner när vi förhandlar med Storbritannien om det framtida handelsavtalet. Ju mer Storbritannien vill profilera sig som ett skatteparadis, desto sämre kommer handelsavtalet att bli, sade Magdalena Andersson.

Hon framhöll att EU:s kriterier bör ligga nära OECD:s kriterier, så att den svarta listan kan göras global.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.