Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Finansministern om budgetkaoset: Det är sorgligt

02:00. Finansminister Magdalena Andersson möttes av ett massivt pressuppbåd när hon lämnade riksdagen. Hon hänvisade de flesta frågor till statsministerns presskonferens, som hålls under onsdagseftermiddagen.

Det var en uppgiven finansminister som mötte medierna efter onsdagens budgetdebatt i riksdagen. Magdalena Andersson (S) bekräftade att regeringen inte ser några möjligheter till en förhandlingslösning.

– Det är sorgligt, säger finansministern.

Följ regeringskrisen direkt: DN rapporterar och sänder live-tv från riksdagen

I dag hade regeringen en sista möjlighet att förlänga livet för sitt budgetförslag genom att skicka tillbaka det till finansutskottet för vidare behandling. Under debatten yrkade dock S bifall för sin proposition och därmed hade man valt bort möjligheten till en kompromiss. Sådana är reglerna.

Magdalena Andersson var tydlig med att loppet är kört för regeringens budget när hon mötte medierna efter debatten

– Vi har inte yrkat på någon återremittering och det beror ju på att de borgerliga var väldigt tydliga med igår kväll att de inte har intresse av att diskutera, säger Andersson.

Därmed har handlingsutrymmet krympt för statsminister Stefan Löfven. I stort sett återstår att avgå eller att utlysa extra val. Finansminister Andersson vill inte ge något besked om vartåt det lutar.

– Stefan Löfven kommer att ha en pressträff senare i eftermiddag och berätta hur regeringen avser att agera. Han har varit tydlig med att han inte tänker administrera någon annans budget, säger hon.

Finansminister uttryckte bedrövelse över händelseutvecklingen.

– Jag tycker det är sorgligt för alla de människor som hade hoppats på att Sverige skulle få en annan inriktning. Jag förstår att det är många som är besvikna i dag. Sverige får en sämre politik från 1 januari 2015 med alliansens budget, säger Magdalena Andersson.

Hon anser att den borgerliga alliansen nu är svaret skyldig om hur minoritetsregeringar ska kunna styra landet.

– Problemet är att de har inte svarat på frågan hur de anser att Sverige ska kunna styras framöver i det nya politiska landskap som uppstod igår när Sverigedemokraterna var tydliga med att de avser att fälla samtliga regeringars budgetar om de inte dansar efter deras pipa i migrationsfrågorna, säger Magdalena Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.