Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 23:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/finansministern-om-framtidens-ranteavdrag-och-nya-312-regler/

Ekonomi

Finansministern om framtidens ränteavdrag och nya 3:12-regler

Foto: Erik Ardelius

Eventuella förändringar av ränteavdraget måste göras väldigt försiktigt och i en bred och långsiktig överenskommelse, säger finansminister Magdalena Andersson. 

Och hon flaggar för förändring av skatteregler för småföretagare.

Direkt Text

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en tillställning anordnad av SNS på torsdagen.

Hon underströk att hon är övertygad om att ränteavdragen kommer att komma upp i förhandlingarna om en skattereform, men betonade att man måste ha i åtanke att det är den största investeringen många gör och att många som köpt bostad har gjort det under förutsättningen att ränteavdragen ska finnas kvar.

– Ska man göra förändringar måste det ske i en väldigt försiktig takt och i en bred och långsiktig överenskommelse, sade hon.

Andersson tillbakavisade kritik om att regeringen inte gjort något för bostadsmarknaden och pekade på det program på 22 punkter från förra mandatperioden, som nu håller på att genomföras.

När det gäller åtgärder riktade till ungdomar svarade hon att investeringsstödet är en möjlighet för unga att få bostad.

– Det är inte uppenbart att många kommunpolitiker är intresserade att bygga billiga hyresrätter, de vill bygga dyra bostadsrätter, sade finansministern.

Läs mer: Var har du råd att köpa - se bostadsguiden 

Läs mer: Så ser stödet ut för unga i andra länder 

Vi ska absolut inte leda sänkningar av bolagsskatten, men däremot ser jag mycket stora behov av att ändra 3:12-reglerna, säger Magdalena Andersson

Magdalena Andersson berättade vidare att hon ser framför sig att ”vi behöver bygga ut de satsningar vi gör på klimatet”.

Beträffande den kommande skattereformen sade hon att det är viktigt att människor förstår vad skatterna används till. Hon noterade att kapitalskatterna i Sverige är låga internationellt sett, och att det är svårt med uppskov - det är lättare att ta ut skatt när transaktionen sker.

– Vi ska absolut inte leda sänkningar av bolagsskatten, men däremot ser jag mycket stora behov av att ändra 3:12-reglerna, sade hon.

På en fråga om hur den nya bankskatten ska se ut svarade hon att det inte kommer att handla om att höja resolutionsskatten.

Anna Breman, Swedbanks chefekonom, uppmanade finansministern att inte spara utan satsa på reformer redan nu för att motverka den pågående avmattningen i ekonomin. Hon efterlyste en större satsning på skolan, en bostadspolitik som hjälper unga in på bostadsmarknaden och fler satsningar på klimatåtgärder.

Fotnot: 3:12-reglerna är skattereglerna för dig som är delägare i fåmansföretag.

Läs mer: Sverige saknar stöd till bostadsköp för unga 

Läs mer: De bytte till ett mindre boende - dubblade lånen