Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Finansministern utesluter inte minusränta på skattekontot

Regeringen kan införa minusränta på skattekontot.
Regeringen kan införa minusränta på skattekontot. Other: Christine Olsson/TT

Företagen gödslar staten med insättningar på skattekontot. 60 miljarder väntas bli ytterligare 24 miljarder i år när företagens alternativ är minusränta hos bankerna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte att regeringen kan behöva sätta minusränta även på skattekontot.

Minusräntan som flertalet banker ger företag på insättningar gör att de flyttar pengarna till staten. Räntan på skattekontot är visserligen noll, men det är bättre än minus. I dagsläget har företag insättningar på skattekontot som bedöms som kapitalplaceringar till ett värde av cirka 60 miljarder kronor. I år bedöms nettoinsättningarna bli ytterligare 24 miljarder kronor.

– En ofrivillig och dyr upplåning för staten, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad på en pressträff där statens kommande lånebehov redovisas, eller snarare det omvända.

Staten kan i nuvarande lågränteekonomi låna till minusränta. Därmed blir upplåningen från företag och privatpersoner till nollränta dyrare.

Härom året sänkte regeringen räntan på skattekontot till noll som en anpassning till det låga ränteläget, men miljarderna har fortsatt att strömma till. Finansminister Magdalena Andersson är inte särskilt förtjust i det aningen udda upplägget där företagen parkerar sina kassakistor hos staten.

Det är inte så det är tänkt, enligt Andersson, men noll kan visa sig vara för hög ränta. Hon säger att finansdepartementet får titta på saken, och utesluter därmed inte att företag kan komma att tvingas betala för sina insättningar hos staten.

– Men det bär ju lite emot att behöva sätta negativ ränta på skattekontot, säger hon till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.