Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Findus anmäler köttleverantör

Livsmedelsföretaget Findus tänker polisanmäla sin franska leverantör Comigel som levererat hästkött till företagets lasagne. ”Bedrägeri” och ”skandal”, säger Findus vd Jari Latvanen.

– Det här fusket från vissa leverantörer är en skandal som har drabbat konsumenterna som har all rätt att vara upprörda och besvikna. Men vi är också lurade, därför går vi vidare med åtgärder.

Findus jurister förbereder nu en anmälan mot den franska leverantören Comigel, som fått sitt hästkött från den likaledes franska underleverantören Spanghero, för avtalsbrott och bedrägeri. Jari Lavanen upprepar flera gånger att köttfuskets avslöjande är Findus egen förtjänst, att det var företagets egna kvalitetskontroller som låg bakom upptäckten.

– Som konsekvens av detta har vi fått en oproportionerlig stor del av skulden. Att Livsmedelsverket skulle polisanmäla oss stämmer ju bara inte, säger han.

Men enhetschefen på myndighetens kontrollavdelning, Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, sade så till DN i lördagens tidning. ”När det står att det är 100 procent nötkött i lasagnen och det inte stämmer, då är det ett brott mot livsmedelslagstiftningen” konstaterade hon, men tillade att man först skulle fokusera på att den felaktiga produkten skulle bort från marknaden.

– Vi har informerat Livsmedelsverket löpande från första början. De säger till oss att de har varit mycket nöjda med hur vi har agerat i den här situationen. Vi jobbar dag och natt för att återfå konsumenternas förtroende för oss och hela branschen. För mig är det här en branschfråga som handlar om alla som köpt kött från Comigel, säger Jari Latvanen.

Vad kan ni göra för att undvika liknande framöver?

– Det är våra kvalitetskontroller som avslöjade detta, ett bevis på att de fungerar. Jag tycker att lagstiftningen och hur vi jobbar med myndigheterna också fungerar bra. Det finns ingen lag eller process som kan ta bort allt fusk och bedrägeri.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.