Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fingerprints försäljning rusar

Biometribolaget Fingerprint Cards uppfyllde förväntningarna och redovisar ett försäljningslyft på nästan 1 200 procent för det fjärde kvartalet 2015. Småsparare ska dock tänka sig för innan de investerar i bolaget, varnar flera ekonomer.

Sannolikt har inget svenskt bolag någonsin haft ett år som det Fingerprint hade 2015. Bolagets fingersensorer satt i stort sett i samtliga mobiltelefoner utom de från Samsung och Apple. Under fjärde kvartalet vändes en förlust på 30 miljoner kronor 2014 till en vinst på över en halv miljard kronor 2015. Omsättningen ökade med nära 1 200 procent.

Läs mer: Fyra frågor och svar om hajpade Fingerprint

Fingerprint har varit skandalomsusat på senare år. Förre vd:n Johan Carlström utreds för grovt insiderbrott och rapporter har läckt ut i förtid. Det har fått flera sparekonomer att varna för aktien, men alla anser att torsdagens rapport var stark.

– Nu har Fingerprint visat att man slagit både de egna och analytikernas förväntningar. Idag är det bara tre analytiker som följer bolaget, men det kommer nog att vara fler innan året är slut, säger Maria Landeborn, privatekonom på Skandia, och tillägger att Fingerprint Cards nu har blivit rumsrent.

Det finns många varningar om att konkurrerande bolag håller på att ta fram egen biometriteknik och att det är osäkert hur marknaden ser ut om ett eller ett par år. Joakim Bernhold på Nordnet påpekar dock att Fingerprint har ett försprång.

– Det är inget negativt att vara först och störst med en ny typ av teknik. Den stora frågan är om bolaget lyckas flytta tekniken till nya marknader. Det kan handla om säkra kort, bilar och sakernas internet (Internet of things) som det pratas mycket om.

Claes Hemberg på Avanza är kanske den som varnat högst för aktien som under januari var den mest omsatta hos nätmäklaren. Han jämför biometrin med mobilbranschen där stora dominerande spelare slagits ut det senaste decenniet.

– Det är roligt att bolaget lyckats men om privatpersoner ska äga aktier i Fingerprint är en helt annan sak. Jag blir rädd om det finns folk som tror att aktien ska stiga med 600 procent i år igen. På många av våra konton är 80-90 procent Fingerprintaktier och de spararna bör vikta ner.

Fingerprints aktiekurs åkte upp och ner under förmiddagen och hade vid 11-tiden stigit med knappt 5 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.