Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Finland ”Europas sjuke man”

Med näppe undvek Finland att uppleva ett fjärde år i rad med krympande BNP. Men den ekonomiska motorn fortsätter att hacka efter Nokias kollaps och vikande rysk import. Finansminister Alexander Stubb kallar sitt eget land ”Europas sjuke man”.

När färska BNP-siffror för 2015 kom på måndagen kunde Finlands finansministerium konstatera att landet med en hårsmån undvikit att drabbas av fjärde år i rad med krympande ekonomi.

Men vändningen var klen: Tillväxten 2015 blev 0,6 procent.

Medan Sverige växer så det knakar och har en ekonomi som är större än före finanskrisen ligger Finlands BNP fortfarande ungefär sju procent under nivån 2007. Samtidigt har arbetslösheten sedan dess har gått upp från 6,2 till 9,5 procent.

Läs också: Sveriges ekonomi växer mer än väntat

– Finland har blivit en underskottsekonomi och ligger 10-15 procent efter Sverige och Tyskland i konkurrenskraft, sade ekonomiminister Olli Rehn nyligen till nyhetsbyrån Bloomberg.

Finansminister Alexander Stubb har börjat referera till sitt land som ”Europas sjuke man”, ett epitet som en gång i tiden gavs det ottomanska imperiet men därefter använts om olika europeiska länder som hamnat i ekonomiskt trångmål.

När Stubb var statsminister 2014 gjorde han en drastisk analys av vad som gått snett:

– Jobs tog våra jobb.

Han syftade på Applegrundaren Steve Jobs.

Det var slagfärdig retorik, men den innehöll ett korn av sanning.

Internetrevolutionen, där Apple har varit en ledande aktör, har strypt efterfrågan på papper, en av Finlands viktigaste exportvaror.

Dessutom slog Apple med sina smartphones ut finländska Nokia, som för inte så många år sedan var en av världens ledande mobiltelefontillverkare. År 2008 hade Nokia 40 procent av världsmarknaden. (Nokia började för övrigt en gång i tiden som ett pappersföretag.)

Nokias nedgång beräknas enligt näringslivets forskningsinstitut ETLA i Helsingfors stå för så mycket som en tredjedel av BNP-minskningen och en femtedel av de försvunna arbetstillfällena mellan 2008 och 2014

En tredje faktor är minskande efterfrågan från krisande Ryssland, en av Finlands viktigaste exportmarknader.

Mer grundläggande dilemman är vikande produktivitet och åldrande befolkning, och Nordeaekonomen Helge Pedersen säger till Bloomberg att också Finlands strikta hållning till invandring förvärrar den knackiga ekonomiska prestationen.

Även om de finländska problemen påminner om de sydeuropeiska är det en bit kvar dit. Finland är ett av få euroländer som fortfarande har AAA-status hos två av de tre största kreditvärderingsinstituten, statsskulden är mindre än hälften av Portugals, och BNP per person är trots allt ännu en smula högre än Tysklands.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.