Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 02:15 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/finlandarna-bjuder-under-nar-de-koper-lagenhet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Finländarna bjuder under när de köper lägenhet

Berit Segercrantz, mäklare i Helsingfors. Dagens visning gäller en nyrenoverad fyrarummare
Berit Segercrantz, mäklare i Helsingfors. Dagens visning gäller en nyrenoverad fyrarummare Foto: Philip Teir

När man köper lägenhet i Finland bjuder man inte över det begärda priset – man bjuder under. Finländare föredrar att sälja med ett högre utgångspris, säger mäklaren Berit Segercrantz.

Det byggs mycket i Helsingfors just nu. Den senaste tiden har en hel del bostäder kommit ut på marknaden. Dels på den privata marknaden, dels stadens egna hyresbostäder.

Bostadspriserna håller i sig, men hyrorna har sjunkit lite, berättar mäklaren Berit Segercrantz.

– I Helsingfors får vem som helst köpa en bostad och hyra ut den så länge de vill. Många köper en etta eller tvåa som investering och hyr ut den tills deras barn kanske behöver den, därför finns det ett stort utbud av hyresbostäder, säger hon.

Berit Segercrantz, mäklare i Helsingfors.
Berit Segercrantz, mäklare i Helsingfors. Foto: Philip Teir

Segercrantz tar emot i Eira, ett av stadens – för att inte säga landets – mer anrika bostadsområden.

Den svenska modellen, där man börjar med ett lägre utgångspris, existerar också hos oss. Men finländare tycker att det är jobbigt med osäkerheten säger mäklaren Berit Segercrantz

Dagens objekt är en fyra som hyrs ut på lång sikt. Bostaden ligger visserligen på första våningen, men den är nyrenoverad.

I Finland jobbar mäklare enligt flera olika modeller. De kan vara egenföretagare, och hyr en plats på en mäklarbyrå där de betalar för kontorsutrymmet och alla kostnader (fotografering, annonser, kontorsmaterial).

Berit Segercrantz jobbar på mäklarbyrå med en viss grundlön, motsvarande cirka 5.000 kronor, och provision. Mäklarbyråns arvode är upp till 4,5 procent av bostadens försäljningspris, och Segercrantz får i sin tur en provision som rör sig mellan 20–40 procent av det. Arvodet förhandlar hon om med kunden innan hon tar uppdraget. Är man till exempel kund i samma bank som äger mäklarbyrån kan man få en bättre deal.

– Det finns ändå en lägsta procent som jag inte går under, säger hon.

En skillnad jämfört med Sverige är att budgivningen ser annorlunda ut. Mäklaren värderar bostaden, och tillsammans med kunden kommer man överens om ett pris.

Köparen bjuder sedan under priset och man möts ofta halvvägs. Om det finns flera potentiella köpare kan det bli en budgivning så att säljaren till slut når sitt begärda pris eller till och med över det.

I Finland får kunderna bjuda under det pris som lagts.
I Finland får kunderna bjuda under det pris som lagts. Foto: Philip Teir

– Den svenska modellen, där man börjar med ett lägre utgångspris, existerar också hos oss. Men finländare tycker att det är jobbigt med osäkerheten. Det tar ofta längre att förhandla, säger hon.

Helsingfors är en dyr stad, och bostadsmarknaden rör sig förhållandevis långsamt just nu.

– Marknaden är tudelad. Bra bostäder går snabbt för höga priser, men så fort det finns ett problem, ett kommande stambyte, eller om bostaden är på första våningen, då blir det svårare. Det påverkar priset kraftigt, säger Segercrantz.

I Helsingfors har homestajling blivit allt vanligare. Bara för några år sedan såldes många bostäder rakt av.

– Som tur har det hänt mycket på den fronten. Vi använder alltid en stylist nuförtiden. Det påverkar priset enormt, säger Segercrantz.

Läs även: I Danmark är mäklaren på säljarens sida

Läs även: I Norge får mäklaren fakturera

Läs även: Så stor vinst gör din mäklare

 

Kunden förhandlar om arvodet

Mäklaren värderar bostaden och kommer tillsammans med kunden överens om ett pris. Köparen bjuder under priset och man möts ofta halvvägs. Med flera potentiella köpare kan det bli budgivning så att säljaren når sitt begärda pris eller till och med över det.

Mäklaren har en låg grundlön, cirka 5.000 kronor, och provision. Mäklarbyråns arvode är upp till 4,5 procent av bostadens försäljningspris.  Berit Segercrantz får i sin tur en provision som rör sig mellan 20–40 procent av det. 

Just nu betalar man strax under 5.000 euro, det vill säga drygt 50.000 kronor, per kvadratmeter i Helsingfors.

Motsvarande siffra i hela Finland är cirka 25.000 kronor per kvadratmeter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.