Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Finsk expert: Svagare krona negativt för Finland

Om den svenska riksbanken pressar ner värdet på kronan kommer det att slå mot finsk ekonomi menar Juha Tervala, forskare i ekonomi på Helsingfors universitet.

Om Riksbanken pressar ner värdet på kronan som riksbankschefen Stefan Ingves flaggar för kommer det att få en negativ effekt på den finska ekonomin menar Juha Tervala, ekonomiforskare vid Helsingfors universitet, som forskat på valutapolitik.

– Det skulle definitivt inte hjälpa den finska ekonomin. Istället vore det fruktansvärt då flera finska industrier konkurrerar med svenska på den internationella marknaden. Framför allt skulle det påverka den finska metall- och pappersindustrin.

Juha Tervala menar att en devalvering av den svenska kronan skulle påverka Finlands varuexport men han tror inte att effekten skulle bli alltför kraftig.

– Jag skulle säga att det kommer ha en mild negativ effekt på den finska ekonomin. Det skulle antagligen inte pressa fram någon reaktion från den finska regeringen, säger han.

Han är inte förvånad över att Riksbanken flaggar för en devalvering av den svenska kronan.

– Under åren har valutan devalverats vid ett flertal tillfällen. Vi vet att det är positivt för den svenska ekonomin och skadligt för den finska ekonomin.

Juha Tervala menar dock att det inte finns något som den finska regeringen kan göra åt en svensk devalverings påverkan på den finska ekonomin.

– De har inga verktyg att ta till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.