Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Finvin när svensken själv får välja

Svensken föredrar ett finare vin på Systembolaget. Arkivbild.
Svensken föredrar ett finare vin på Systembolaget. Arkivbild. Other: Maja Suslin/Scanpix

Trenden att köpa dyrare alkoholprodukter framför billiga står sig.

– Vi ser att det är fler som väljer en något dyrare produkt, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.

När Systembolaget nu stängt boken över 2017 går det att konstatera att omsättningen ökade med 3,1 procent under förra året. Ökningen kan delvis förklaras med att folk i allmänhet väljer varor ur de dyrare sortimenten – ett vanemönster som gäller vin såväl som öl och cider – och som tilltagit under de senaste tio åren.

Vad är då finvin? Om flaskan kostar mer än 110 till 120 kronor ligger den i premiumklassen. Konsumtionsökningen i de varusegmenten gäller generellt för hela landet, med vissa avvikelser.

– Storstäderna ligger lite i framkant. Men i Sverige har vi mer gemensamma trender än på många andra håll i världen. Vi upplever att det hänger ihop med Systembolagets uppdrag, säger Magdalena Gerger.

Läs också: Systembolaget satsar på att minska branschens klimatavtryck

Uppdraget går ut på att säkra kvalitet och utbud, men innehåller som bekant också uppgiften att hålla nere konsumtionen. Och det har man lyckats med. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings senaste mätning från 2016 har svenskarnas drickande minskat med åtta procent under de senaste tio åren.

Samtidigt håller kundnöjdheten i sig. Hela 84 procent av de svenskar som tillfrågats i en kundundersökning anser att Systembolaget gör ett bra jobb, vilket är i linje med förra årets undersökning. 76 procent försvarar också Systembolagets ensamrätt på att sälja alkohol.

– Vårt mål är att lyckas kombinera ett Sverige som mår lite bättre där vi har mer respekt för varan, och där vi också fortsätter att satsa på kvalitet, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.

Läs också: Många vet inte hur alkohol påverkar deras träning

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.