Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fitch: Grekland kommer

Grekland kommer att bli det första västerländska land som ställer in betalningarna sedan andra världskriget, enligt Ed Parker, chef för Fitch Ratings kreditvärdering av stater.

– Det borde inte vara en överraskning för någon vid det här laget. Grekland är insolvent. Landet kan inte betala sina skulder, så betalningar kommer att ställas in, säger Parker.

Om Greklands regering lyckas göra upp med privata långivare (banker och fonder) om en frivillig skuldlättnad spelar ingen roll, enligt Parker.

– Även om de kallar det en frivillig uppgörelse bedömer vi det som "default" (betalningsinställelse), säger Parker, i samband med en konferens i Stockholm på tisdagen.

Han flaggar samtidigt för att kreditbetygen för sex euroländer (Spanien, Belgien, Slovenien, Italien, Irland och Cypern) de närmaste dagarna troligen får sina kreditbetyg sänkta av Fitch med ett eller två steg.

Däremot blir det ingen sänkning av Frankrikes kreditbetyg från Fitchs sida, vilket i sin tur innebär att även krisfonden EFSF klarar sig.

– Inga AAA-länder i eurozonen kommer att få sänkt betyg nu, säger Parker.

På sikt kan det dock bli aktuellt, om banker går omkull eller reformpolitiken i länder som Frankrike inte faller väl ut, varnar Parker.

– Frankrikes betyg har negativa utsikter, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.