Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fjärde AP-fondens vd avgår

Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden, meddelade på tisdagen att han avgår. Andersson förnekar att avgången är kopplad till skandalen kring Rikshem, där han har stöttat den hårt kritiserade vd:n.

Fjärde AP-fonden är delägare i bostadsbolaget Rikshem, som kallar sig självt för ”den nationella allmännyttan”. Bolaget har skakats av skandaler och nyligen kom en granskningsrapport från revisionsfirman KPMG med allvarlig kritik mot vd Jan-Erik Höjvall.

Kritiken lede till att styrelsen splittrades. Pensionsbolaget AMF, som är Rikshems andra ägare, och dess representanter ville inte att Höjvall skulle få fortsatt förtroende. De fick dock inget gehör från Fjärde AP-fonden.

Enligt Dagens Industri som avslöjade skandalerna tidigare i vintras, är anledningen till att Andersson avgår, just skandalerna. Men själv förnekar han att hans avgång har med Rikshem att göra.

– Nej, det har det inte, säger han till DN.

– Jag är 60 plus och jag har varit här i tio år. Det har varit en fantastisk resa – vi har gått från att vara den minsta fonden till att vara den största och jag tycker att vi har lyckats utveckla förvaltningsfilosofin på ett bra sätt, inte minst på hållbarhetsområdet, tillägger han.

Andersson berättar vidare att han har fått ett erbjudande från finansmannen Laszlo Szombatfalvy att arbeta för dennes stiftelse Global Challenges Foundation och att han därför valt att avgå. Tidpunkten för när han lämnar är ännu inte avgjord.

– Jag kan vara kvar så länge styrelsen letar en efterträdare, säger han, men antyder att det kan dröja till sensommaren.

I december sparkades Ilija Batljan från posten som vice vd efter att ha gjort privata fastighetsaffärer utan att ha meddelat styrelsen. Därefter kallade Rikshems styrelse in revisionsfirman KPMG för att utreda intressekonflikter, representation och resor inom bolaget.

Granskningen avslöjade bland annat solresor av privat karaktär som betalats av Rikshem och privata affärer vid sidan om uppdraget för Rikshem. Granskningen ledde också till att chefen för AMF:s kapitalförvaltning, Peter Hasslev, förklarade att han inte längre hade förtroende för Höjvall.

– I mina ögon är detta inte acceptabelt, så är det, sade han till Dagens Industri i förra veckan.

Rättelse 2016-03-02 11:00
I en tidigare version stod det felaktigt att Peter Hasslev är vd för AMF.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.