Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Flaggorna i topp för Europaekonomin

EU:s tyngsta ekonomi, den tyska, går fortsatt starkt. Arkivbild.
EU:s tyngsta ekonomi, den tyska, går fortsatt starkt. Arkivbild. Other: Michael Kappeler

Aktiviteten i den tyska ekonomin tog ytterligare fart i augusti, visar det återkommande inköpschefsindexet. Även för euroländerna som helhet fortsätter tillväxten.

För euroländerna låg det samlade indexet i stort sett still på 55,8, enligt analysföretaget Markit. Men i tillverkningsindustrin ökar aktiviteten. Indexet steg från 56,6 i juli till 57,4 i augusti, den högsta noteringen sedan april 2011. I tjänstesektorn ligger index kvar över den höga 60-nivån, men föll tillbaka något.

Ett index över 50 anses tyda på tillväxt i ekonomin.

Det samlade indexet för hela den tyska ekonomin, EU:s största, steg från 54,7 i juli till 55,7 i augusti. Ekonomerna hade räknat med en oförändrad siffra.

För den tyska tillverkningsindustrin är det ännu bättre drag, index steg från 58,1 till 59,4. I tjänstesektorn låg indexet i det närmaste oförändrat på 53,4.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.