Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fler-an-1000-permitteras-pa-jattevaruhuset-gekas-i-ullared/

Ekonomi

Fler än 1.000 permitteras på jättevaruhuset Gekås i Ullared

Fler än 1.000 personer korttidspermitteras från sina jobb på Gekås i Ullared. Arkivbild.
Fler än 1.000 personer korttidspermitteras från sina jobb på Gekås i Ullared. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Coronakrisen slår hårt mot det riksbekanta varuhuset Gekås i Ullared. Företaget drar i nödbromsen och korttidspermitterar fler än 1.000 av sina anställda. Dessutom förlorar runt 300 säsongsanställda sina jobb, rapporterar P4 Halland.

Få är de västsvenskar som aldrig gått i ett par strumpor inköpta på Gekås. Det jättelika varuhuset i Ullared har blivit rikskänt genom en tv-serie på Kanal 5 och lockade förra året 4,8 miljoner kunder.

Coronakrisen har drabbat Gekås hårt. Enligt P4 Halland har företaget förlorat runt 100 miljoner kronor de senaste veckorna och det tvingas nu korttidspermittera fler än 1.000 anställda.

– Om det fortsätter i den här takten så handlar det om 150 miljoner och det får stora konsekvenser om man har så många medarbetare. Kostnaderna för en sån här verksamhet, förutom varorna, är förstås personalkostnader, säger Gekås vd Boris Lennerhov till radion.

Korttidspermitteringarna gäller alla på hela Gekås, hela vägen upp i ledningen, och innebär att de anställda kortar sin arbetstid men de tack vare statligt stöd kan behålla större delen av sina löner. Dessutom blir fler än 300 säsongsanställda av med sina jobb.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.