Fler antagna till högskolan - men färre sökte - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fler antagna till högskolan – men färre sökte

Fler får läsa på högskolan. Arkivbild.
Fler får läsa på högskolan. Arkivbild. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Antalet antagna till högskolan i första urvalet ökar med 2,2 procent. Men antalet sökande har minskat med 1,9 procent jämfört med höstterminen 2017.

Pluggsugna människor som sökt utbildningar uppgick till 391.400 personer. Antalet antagna bland dessa är 275.200, vilket innebär knappt 6.000 fler platser än i fjol.

Maria Linna Angestav, t.f. generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet, säger i ett pressmeddelande att det är positivt att fler får läsa på högskolan.

”Att söktrycket ändå minskar för fjärde hösten i rad kan verka mer problematiskt, men den nedgången kan kopplas till rådande högkonjunktur.”

Fler har antagits till lärarutbildningar – 17.835 personer – en ökning med 2,6 procent. Bland sjuksköterskeprogrammen är det dock svårare att sammanställa statistik eftersom flertalet specialistutbildningar numera hanteras i en separat antagningsomgång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.