Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fler antagna till högskolan än tidigare

Nu kommer antagningsbeskeden till höstens högskoleutbildningar. Arkivbild.
Nu kommer antagningsbeskeden till höstens högskoleutbildningar. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu kommer antagningsbeskeden till höstens högskoleutbildningar. Fler än vanligt får möjlighet att börja studera. 

Sökanden till höstens utbildningar kan under dagen se om de har kommit in på sökta program och kurser. Totalt har 275.231 personer blivit antagna till en utbildning höst, enligt siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR). Det är knappt 6.000 fler personer än förra hösten. Antalet sökanden var 7.300 personer färre än förra hösten. 

– Även i år verkar de allra yngsta välja att jobba utifrån att det är en god arbetsmarknad för unga jämfört med för några år sedan. Den åldersgrupp som ökar mest i årets antagning är personer som är mellan 25 och 34 år, säger Sofie Nordhamren, enhetschef på Universitets- och högskolerådet. 

Till hösten var det mer populärt än vanligt att söka kurser än hela program. Det är också allt fler som söker sig till de mindre traditionella studieorterna. 

– Det man kan se är att mellanstora universitet och högskolor ökar både procentuellt och till faktiskt antal, som Skövde, Mittuniversitetet, Högskolan Väst, Mälardalens högskola, säger Sofie Nordhamren. 

Antagningsbeskeden publiceras under dagen på antagning.se. Sista dagen att tacka ja eller nej är den 27 juli. 

Här kan man se uppgifter om hur många som antagits och vilka meritpoäng som krävdes.

Läs även: Han fixade en studentbostad

Läs även: Så långa är kötiderna för bostäder

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.