Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fler arbetslösa men ökad sysselsättning

Antalet arbetslösa ökade i juli.
Antalet arbetslösa ökade i juli. Other: Emma-Sofia Olsson/TT

I juli var 362.000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,6 procent. Det är en ökning med 21.000 personer eller 0,3 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2016, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Julisiffran var högre än vad bedömare väntat. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades en arbetslöshetsnivå på 5,9 procent.

Sysselsättningen har ökat med 105.000 personer till 5.164.000 personer. Det motsvarar en sysselsättningsgrad på 69,8 procent. Sysselsättningsgraden visar hur stor andel av den arbetsföra befolkningen som är sysselsatta.

Enligt säsongsrensad och utjämnad data (så kallade trendvärden) var arbetslösheten 6,7 procent i juli, vilket är samma nivå som månaden före, enligt SCB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.