Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fler blir sjuka av sina jobb

Hög arbetsbelastning och psykosociala orsaker på jobbet gör allt fler sjuka. Antalet anmälningar har ökat med 70 procent sedan 2010, visar Arbetsmiljöverkets årliga rapport om arbetsskador som publiceras på onsdagen.

Under 2014 ökade det totala antalet anmälda arbetsrelaterade sjukdomsfall för femte året i rad, till nära 12.000, varav nästan två tredje­delar rör kvinnor. Ökningen var under året 8 procent bland kvinnorna och 5 procent bland männen.

Arbetsmiljöverket tror att det därutöver finns ett mörkertal:

– Särskilt när det handlar om de sociala och organisatoriska faktorerna, som är mindre lätta att sätta fingret på än till exempel en belastningsskada, säger utredaren Dennis Webstedt.

Arbetsgivaren kan också vara mindre benägen att anmäla symtom på arbetssjukdom till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket om orsaken har bäring på relationen mellan den anställde och dennes chefer, till exempel mobbning och utbrändhet, enligt rapportförfattarna.

Den allra vanligaste sjukdomsgrunden, fyra av tio, är fortfarande tunga lyft, ensidiga rörelser och andra belastningsfaktorer. Men organisatoriska och sociala orsaker är nu näst vanligast och ligger bakom var tredje anmälan.

Oftast handlar det om problem i relationer med överordnade och kolleger, hög arbetsbelastning, omorganisationer samt hot och våld. Särskilt utsatta är kvinnliga anställda inom vård och omsorg, offentlig förvaltning, utbildning samt försvar.

Efter sommaren väntas Arbetsmiljöverket anta en ny föreskrift om det psykosociala arbetsmiljöarbetet för att förtydliga arbetsgivarnas ansvar och sprida goda metoder.

En positiv nyhet i rapporten är minskningen av arbetsolyckorna med sjukfrånvaro. De minskade under 2014 med 1,5 procent, efter att ha ökat under flera år. Framför allt minskade antalet anmälningar inom bygg med drygt 8 procent, även om branschen fortfarande har en hög olycksrisk.

Kvinnorna drabbades främst av fallolyckor, särskilt inom vård och omsorg och sociala tjänster, samt inom utbildning och tillverkning. Männen hade oftast förlorat kontrollen över exempelvis ett handverktyg eller ett fordon.

Dödsolyckorna ökade dock under 2014, till 53, från 48 2013, och är därmed tillbaka på 2012 års nivå.

Arbetsmiljöverkets statistikchef Ann Ponton Klevestedt tycker inte att det går att dra några säkra slutsatser vare sig av det ökade antalet dödsolyckor eller av det lägre antalet arbetsolyckor.

– Ur ett längre perspektiv kan man fortfarande säga att trenden för dödsolyckorna är nedåtgående. Men det är samma branscher som år efter år är farligast; jord- och skogsbruk, bygg, transport och tillverkning.

Den uppåtgående olyckstrend som Arbetsmiljöverket för några år sedan pekade på inom bemanningsbranschen är dock bruten.

– Bemanningsbranschen sticker inte ut längre. De har arbetat på att bli säkrare och det är positivt.

Fakta.

Arbetsskador 2014

Arbetsrelaterade sjukdomar som anmäls till myndigheterna ökar för femte året i rad.

Ökningen är 70 procent sedan 2010 för den tredjedel av anmälningarna som gäller sjukdomar på grund av organisatoriska och sociala orsaker.

Vanliga orsaker är problem 
i relationer med överordnade och kolleger, hög arbetsbelastning, omorganisationer, samt hot och våld.

Särskilt utsatta är kvinnliga anställda inom vård och omsorg, 
offentlig förvaltning, utbildning samt försvar.

Arbetsolyckorna med sjukfrånvaro minskade samtidigt med 1,5 procent.

Dödsolyckorna var något fler än 2013, 53 stycken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.