Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fler bolag vill in på Stockholmsbörsen

Det är många bolag som vill ringa i Stockholmsbörsens klocka. Arkivbild.
Det är många bolag som vill ringa i Stockholmsbörsens klocka. Arkivbild. Foto: Teodor Axlund

Det är fortsatt hett på Stockholmsbörsen. Två nya bolag är klara för notering och många står och stampar i farstun och vill in. Biltillverkaren Volvo Cars är ett attraktivt byte som det också ryktas kring.

Intresset från bolagen att ta sig in på börsen håller i sig. Senast i raden att meddela att man ska börsnotera sig är Ambea. Bolagets verksamhet är äldreomsorg och man driver boenden för funktionshindrade.

Aktierna i hjälmföretaget Mips ska börja handlas på börsen den 23 mars. Även fastighetsbolaget SSM är formellt klara för en notering och fler är på gång.

– Det ser väldigt lovande ut när det gäller noteringar både på huvudlistan och på First North, säger Adam Kostyál, noteringsansvarig på Stockholmsbörsen.

First North är en lista med lägre krav på bolagen och kan ses som ett inträdestest. Det är inte ovanligt att bolag från den listan senare flyttar till huvudlistan.

– First North blir som en inkörsport till den publika marknaden och vi har en åtta, nio stycken bolag som är på väg upp nu, konstaterar Adam Kostyál.

Efter den svåra finanskrisen 2008 var intresset från bolagen att notera sig svalt under flera år. Från 2014 har det sett ljusare ut. Förra året kom det 12 nya bolag till den stora listan och 38 till First North.

– Med den kö vi har ser det mycket lovande ut och allt tyder just nu på att vi kommer att ha ett lika starkt år i år, säger Adam Kostyál.

En del av de nya bolagen kommer från så kallade riskkapitalbolag som gör så kallade exits, lämnar ägandet.

En annan grupp är entreprenörer som vill bredda ägandet och även tjäna pengar på sitt företag med hjälp av en notering. Gemensamt för bägge grupperna är att de kan dra nytta av den kraftiga uppgång som varit på börsen som stigit stadigt under flera år.

Adam Kostyál pekar också på det som en viktig faktor för det stora intresset.

– En förutsägbar och stark börs ger bolaget bra värderingar vid noteringarna, säger han.

Enligt honom bidrar också att det finns bra resurser för rådgivning i Stockholm.

Det surrar också rykten kring ett antal tänkbara kandidater för att börsnotera. Elektronikkedjan Netonnet, avfuktningsbolaget Munters och e-handelsbolaget Linas Matkasse är några namn som nämns i spekulationerna.

Det mest intressanta är med stor säkerhet personbilstillverkaren Volvo Cars som redan agerar som ett börsbolag genom att presentera kvartalsrapporter och månatliga försäljningssiffror. Statliga Första AP-fonden, AMF och Folksam har också gått in som ägare, vilket tolkas som att en notering varit på väg.

– Den dag de bestämmer sig för en börsnotering skulle Stockholm vara en bra plattform för Volvo Cars, säger Adam Kostyál.

Här kan Stockholmsbörsen få konkurrens från andra handelsplatser. Volvo Cars har kinesiska ägare och skulle exempelvis kunna vilja notera sig i Hongkong. Adam Kostyál menar att Stockholmsbörsen har en fördel eftersom den är ägs av amerikanska Nasdaq.

– Vi har ett unikt erbjudande eftersom vi kan hjälpa bolag både till Stockholm och New York tillgängligt, säger han.

Även om det just nu ser bra ut för nynoteringar kan det komma upp hinder som stör humöret.

En kraftig börsnedgång är en sådan, höjda räntor en annan.

– Det finns olika faktorer som kan påverka negativt. Men vi har klarat oss igenom Brexit och nu valet i Nederländerna så just nu finns det inte så mycket som skrämmer, säger Adam Kostyál.

 

Uppdelad lista

Stockholmsbörsens huvudlista är uppdelad i tre grupper beroende på bolagets storlek.

Stora bolag med ett börsvärde på över 1 miljard euro.

Medelstora bolag med ett börsvärde på mellan 150 miljoner och 1 miljard euro.

Mindre bolag med ett börsvärde under 150 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.