Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fler datorer än människor

I dag finns fler datorer än människor i de svenska hemmen. Statistiken är tydlig: snittsiffrorna ligger på 2,8 maskiner mot 2,5 personer.

– Vad siffrorna betyder? Ja, att vi är väldigt datorintresserade. Och att vi behöver internet, konstaterar Janne Elvelid, projektledare för studien ”Svenskarna och internet” som tagits fram av stiftelsen .SE.

Elvelid pekar ut två trender som kan påverka de höga siffrorna:

– Att vi har olika datorer för olika ändamål. Exempelvis en för att lyssna på musik och se på tv, en andra att arbeta vid och en tredje för barnen.

– Att vi i allt högre utsträckning kräver egna, personliga datorer.

– Tidigare turades vi om vid datorn. Det räcker inte nu, det går inte att ha ett kösystem till internet där hemma. Så viktigt har det blivit för oss att vara uppkopplade.

Samtidigt står en stor del av befolkningen ännu utan dator och internet. En majoritet av dem är över 75 år.

– Det finns i dag 800.000 personer i Sverige som är i det övre åldersspannet. Av dem är det hela 66 procent som inte använder internet överhuvudtaget. Räknat i antal individer blir det väldigt många, säger Janne Elvelid.

Stiftelsen .SE arbetar för att öka tillgängligheten. De ser hur det blir allt svårare att stå utan.

– Ju mindre gruppen av icke-användare är, desto större kommer problemen gissningsvis att bli.

– Dels blir det allt svårare med tillgången till offentliga tjänster, väldigt mycket finns i dag primärt på nätet. Dels blir det sociala allt svårare, i synnerhet att hålla kontakten med yngre släktingar och vänner. För dem är det naturligt att umgås digitalt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.