Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fler får skuldsanering

Foto: Claudio Bresciani

Färre svenskar ska hamna hos Kronofogden, fler ska få skuldsanering och reglerna skärps för kreditföretagen. Det är några av regeringens förslag för att minska överskuldsättningen.

I regeringens budget, som läggs fram på måndag, finns en rad förslag som ska minska svenskarnas överskuldsättning. Finansmarknadsminister Per Bolund ser flera skäl till att det är nödvändigt med en ny samlad strategi.

– Det viktigaste är att överskuldsättningen leder till personliga tragedier där även anhöriga drabbas. Men det är också ett samhälls­problem som kan leda till att samhällets ekonomi påverkas, säger han.

I budgeten får Kronofogden 10  miljoner kronor extra under 2016 och 2017 och därefter 15 miljoner kronor varje år. Plus 10 miljoner kronor åren 2016–2018 till skuldsanering för företagare. Pengarna ska främst användas för att anställa fler handläggare som arbetar med skuldsaneringsärenden.

Regeringens utredare Anna Hedborg föreslog 2013 att skulder ska skrivas av 15 år efter att de hamnat hos Kronofogden. Något sådant förslag har inte regeringen nu.

– Men frågan lever, vi har inte avskrivit den. Nu ska vi testa skuldsaneringsinstrumentet och om det visar sig att det inte är tillräckligt är avskrivningen ett alternativ, säger Per Bolund.


Foto: TT

Regeringens samlade strategi mot överskuldsättning omfattar i  huvudsak sex områden.

Fler ska få skuldsanering. Rege­ringen anser att fler skulle kunna bli skuldfria om de ansökte om det och vill få i gång en uppsökande verksamhet. Kronofogden, Konsumentverket och andra myndig­heter ska samarbeta med till exempel socialtjänsten, psykiatrin, kriminalvården och andra som har kontakt med svårt skuldsatta.

Regeringen förbereder också förslag som ska göra det enklare att ansöka om skuldsanering och snabbare att bli skuldfri.

Kommunerna är skyldiga att ha budget- och skuldrådgivning men väntetiderna kan vara långa. Konsumentverket ska ta fram riktlinjer för hur verksamheten ska fungera men regeringen förbereder också en ny lag som ska förtydliga ­kommunernas ansvar inom området.

Frågan bereds inom justitie­departementet och ett lagförslag ska läggas fram i höst.

Skulder till staten. Myndigheter som till exempel CSN, Försäkringskassan och Radiotjänst ska i  större utsträckning än i dag driva in skulderna själva i stället för att lämna över dem till Kronofogden. Gör de inte det kommer regeringen att vidta ytterligare åtgärder.

– Alla företag och myndigheter har ett ansvar att försöka få in pengarna på ett kontrollerat sätt men ibland har de vänt sig till Kronofogden lite för lättvindigt och snabbt, säger Per Bolund.

Skärpta regler. Konsumentombudsmannen ska kunna stoppa reklamkampanjer som rör krediter. Om näringsidkaren blir missnöjd med beslutet får han vända sig till domstol. Förslaget ska ut på remiss i höst och kommer in till riksdagen för beslut våren 2016.

Regeringen överväger att skärpa förbudet om spel på kredit.

Ökad kunskap. Sedan 2011 ingår privatekonomi i skolunder­visningen. Regeringen ska följa upp hur detta fungerar. Finans­inspektionens uppdrag att folkbilda svenskarna i privatekonomi ska fortsätta.


Barnfamiljer. Barn ska inte behöva drabbas hårt av att föräldrarna har skulder.

En utredning ser bland annat över om skyddet mot vräkning är tillräckligt och om de skuldsatta föräldrarna har råd att umgås med sina barn.

Snabblån. Regeringen har redan tillsatt en utredning om skärpta regler kring snabblån. Ett av de förslag som utreds är att låntagaren ska slippa betala tillbaka pengarna om kreditgivaren inte gjort en tillräckligt noggrann kreditprövning.

Bild i text: TT

Läs mer.Skuldsättning

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.