Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fler företag väljer att hyra sin personal

Euromaint i Malmö säger upp alla 91 anställda som arbetar med ombyggnad och planerar att i framtiden hyra in personal.

Seko protesterar och lovar att inhyrningsfrågan blir glödhet i avtalsrörelsen.

Säga upp och hyra in – det sprider sig som en löpeld på den svenska arbetsmarknaden.

Euromaint, som bildades ur maskindivisionen när SJ delades upp i olika bolag 2001, ägs i dag av Ratos och har 1.400 anställda i Sverige. Nu gör sig Euromaint av med alla anställda i ombyggnadsverksamheten. Tanken är att arbetet ska bedrivas i projektform med inhyrda som passar för det aktuella uppdraget.

De anställda i Euromaints reparationsverksamhet blir kvar.

Bertil Hallén är fackförbundet Sekos ordförande på Euromaint. Han reserverade sig mot beslutet i bolagsstyrelsen. Mycket annat finns inte att göra, mer än att ”föra ett jädra oväsen”.

– Telefonen har gått varm från Euromaints andra verkstäder i dag. Alla fruktar att samma sak ska hända dem.

De uppsagda kommer att erbjudas jobb i något lämpligt bemanningsföretag när uppsägningstiden har gått ut. Vilket bemanningsföretag det blir är ännu inte klart.

Bemanningsföretagen har kollektivavtal, och lönen blir densamma. Men vissa villkor som rör semester och pension kan bli sämre. Det som oroar Sekomedlemmarna mest, enligt Bertil Hallén, är att alla uppsagda inte ska få anställning.

– Bemanningsföretagen tar bara upp gräddan, säger han.

Sekos ordförande Janne Rudén tycker att denna vurm för inhyrd personal visar att hela las-diskussionen handlar om fel saker. Arbetsgivarna brukar hävda att anställningsskyddet är för starkt och måste luckras upp.

– Det finns redan ett hål stort som en lagårdsdörr i lagen, säger Janne Rudén.

I avtalsrörelsen kräver LO begränsningar av inhyrningen. Nu rycker frågan fram till högsta prio­ritet, enligt Janne Rudén.

Henrik Bäckström, vd för Bemanningsföretagen inom Almega, är trött på hela diskussionen.

– Inhyrningen är som störst i England och USA, där det inte finns något anställningsskydd att tala om.

Han tycker att inhyrningen i fallet Euromaint är naturlig.

– I vissa perioder behöver de målare, sedan elektriker eller rörmokare. Just nu bygger de om barnhörnorna på tågen. Det går inte att ha fast anställd personal bara för sådant.

Traditionellt har bemanningsföretagen anlitats mer när konjunkturen vänder uppåt. Företagen behöver mer folk men vågar inte anställa ännu. Men i fallet Euromaint säger man upp alla anställda för att i stället hyra in.

– Ett intressant fenomen, säger Henrik Bäckström.

Andra som sagt upp och hyrt in

  • Klädfirman Urban Outfitters i Stockholm sade i förra veckan upp hela personalen, 38 personer, för att i stället hyra in dem via bemanningsföretaget Academic Work.
  • Systembolagets dotterbolag Lagena i Jordbro drabbades av en vild strejk i somras när man sade upp anställda och hyrde in personal.
  • Relacom är ett annat företag som nyligen sagt har sagt upp anställda och erbjudit vissa av dem jobb på företagets eget bemanningsföretag, Relacom Resurs.
  •  Abu Garcia i Svängsta hyrde in personal fast det fanns uppsagda som hade rätt till återanställning. Företaget vann ett uppmärksammat mål i Arbetsdomstolen 2002.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.