Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fler-fuskare-mister-resultat-i-hogskoleprov/

Ekonomi

Fler fuskare mister resultat i högskoleprov

01:29. Ytterligare 40 personer som fuskat på högskoleprovet mister sina provresultat – 29 av dem går redan på utbildningar.

Universitets- och högskolerådet (UHR) har beslutat att återkalla resultat för 40 personer som skrev högskoleprovet våren 2017. Personerna har funnits i fuskligan HP-hjälpens kundregister.  

Rätta artikel

– Det är oacceptabelt. Jag förstår om det kan sticka i ögonen för många andra provdeltagare som precis missat att komma in på sin drömutbildning att se folk fuska sig in i stället, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.

UHR meddelade beslutet under en pressträff på fredagsmorgonen. Inga polisanmälningar eller avstängningar kommer att göras för personerna som skrev provet våren 2017, på grund av preskriptionstiden.

Ytterligare ett 80-tal fall av misstänkt fusk utreds av UHR. Beslut om dessa fattas i maj.

Enligt Högskoleförordningen är det två års avstängning som gäller i samband med fusk.

Polis och Åklagarmyndigheten utreder just nu fuskligan HP-hjälpens kundregister.

– Vi upplever att vi har stort stöd av allmänheten för de åtgärder vi tagit, säger UHR:s avdelningschef Tuula Kuosmanen till DN.

Just nu pågår en utredning på uppdrag av Utbildningsdepartementet för att förhindra fusk vid högskoleprovet. Där har UHR gett förslag till regeringen om att låta provvakter kroppsvisitera provdeltagare.

– Kroppsvisitering är en integritetskänslig fråga som kan komma att drabba många ”oskyldiga” också. Därför är det viktigt att alla etiska och rättsliga aspekter belyses ordentligt i utredningen, säger Karin Röding.

Det ska även utredas om den som mister utbildningsplats på grund av fusk med högskoleprovsresultatet också ska bli av med godkänt betyg på högskolekurs. Utredningen beräknas vara klar senast i slutet av november 2019. 

– Man kan diskutera om avstängningsperioden ska vara längre, men två år är en lång tid i en ung persons liv, säger Tuula Kuosmanen. 

Av de 40 personerna har 29 stycken kommit in på högskoleutbildning på sina återkallade provresultat. 

Totalt åtta stycken universitet och högskolor har informerats av UHR för att kunna ta beslut om antagning. De berörda lärosätena är: Göteborgs universitet, Karolinska Institutet, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet. 

Bakgrunden är att Norrköpings tingsrätt i januari i år beslöt sig för att fälla 23 provdeltagare för fusk under högskoleprov genomförda under åren 2015–2018. 

I början av februari återkallade UHR högskoleprovsresultaten för samtliga 23 personer. I samma veva började UHR gå igenom det kundregister som Ekobrottsmyndigheten fann vid tillslaget 2018 mot den liga som bedrev fusk på högskoleproven. 

Utifrån det underlag har UHR identifierat personer som skrev provet våren 2017, hösten 2017 och våren 2018. 

Eventuellt fällda provdeltagare från hösten 2017 blir avstängda till vårprovet 2020. Eventuellt fällda provdeltagare från våren 2018 blir avstängda till höstprovet 2020. 

I oktober 2018 åtalades tre män, 26, 23 och 21 år gamla, som är huvudpersonerna bakom fusket. Tillsammans har de drivit firman HP-hjälpen, som åklagarna påstår under flera års tid sålt ”fuskpaket” till människor runt om i hela landet.

Läs även: Universitet stänger av studenter efter fusk 

Läs även: Klarar du vårens ordtest 

Läs även: Lättare att komma in på utbildningar i höst