Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fler-gjorde-rutavdrag-2021/

EKONOMI

Fler gjorde rutavdrag 2021

Foto: Hasse Holmberg / TT

Drygt sju miljarder kronor betalades ut i rutavdrag under 2021, en ökning med 16 procent jämfört med året före, uppger branschorganisationen Almega Hemserviceföretagen.

TT Text

Även antalet personer som gjorde avdrag för tjänster ökade under året, från 1,1 till 1,2 miljoner. Över 2 300 fler utförare registrerades också i statistiken, som baseras på Skatteverkets uppgifter.

Vanligast är att göra rutavdrag för städtjänster. 67 procent av utbetalningarna gäller städning i hemmet.

”Hemstädning är oerhört populärt och skapar många nya jobb, inte minst för dem som står en bit ifrån arbetsmarknaden”, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen, i ett pressmeddelande.

Den 1 januari 2021 höjdes taket för rutavdraget från 50 000 till 75 000 kronor samtidigt som flera nya tjänster lades till, bland annat möblering och tillsyn av fastigheter.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt